OBSERVASJON: Tvungen observasjon kan vare i inntil 10 dager før man må ta stilling til om pasienten for eksempel skal overføres til tvungent psykisk helsevern. Foto: Gettyimages

Flere vedtak om tvungen observasjon

Fra 2015 til 2016 økte vedtakene om tvungen observasjon i psykisk helsevern med 18 prosent.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en ny rapport fra Helsedirektoratet om kontrollkommisjonenes arbeid .

Kontrollkommisjonene kontrollerer alle nye vedtak om tvungen observasjon og tvungent psykisk helsevern.

Observasjon i inntil 10 dager
Antall registrerte vedtak om tvungen observasjon økte fra 3.543 til 4.181 fra 2015 til 2016. Tvungen observasjon kan vare i inntil 10 dager før man må ta stilling til om pasienten for eksempel skal overføres til tvungent psykisk helsevern.

Helsedirektoratet sier i rapporten at de vil holde utviklingen i observasjonsinnleggelser under oppsikt.

Flere vedtak
Også antall vedtak om tvungent psykisk helsevern har gått noe opp, med 8 prosent. Men antall innleggelser til tvungent vern er stabilt- det er altså vedtak uten innleggelse som har gått opp.

Flest i Sør-Øst
Det er store forskjeller mellom de regionale helseforetakene, både i antall vedtak om tvungen observasjon og om tvungent psykisk helsevern.

Sett i forhold til antall innbyggere, er det i 2016 Helse Sør-Øst som har flest vedtak om tvungent psykisk helsevern, mens Helse Midt-Norge har klart færrest.

Observasjon i Vest
For vedtak om tvungen observasjon skiller Helse Vest seg tydelig ut med flest vedtak. Også her har Helse Midt-Norge færrest vedtak.

Se rapporten her.

Powered by Labrador CMS