INVITERTE INDUSTRIEN: Statssekretær Magnus Thue (H) i Nærings- og fiskeridepartementet inviterte legemiddelindustrien til innspillsmøte før helgen. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Ny helsenæringsmelding: Vil se nærmere på kliniske studier

Signalet fra legemiddelindustrien er tydelig: Det er vanskelig å komme i gang med klinisk utprøving i Norge, mener statssekretær Magnus Thue (H).

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Neste år legger regjeringen frem sin stortingsmelding om helsenæringen i Norge. I et møte i Nærings- og fiskeridepartementet før helgen, fremførte legemiddelindustrien sin ønskeliste over hva regjeringen kan gjøre for å skape næringsutvikling på helseområdet.

– Legemiddelindustrien er en veldig viktig aktør i helsenæringen. Vi ønsker å få innspill fra dem som vet hvor skoen trykker, både når det gjelder innovasjon og når det gjelder ekspansjon av bransjen, sier statssekretær Magnus Thue (H) i Nærings- og fiskeridepartementet til Dagens Medisin.

– Hva er det viktigste du tar med deg fra møtet med legemiddelindustrien?

– Det er flere som nevner kliniske studier, og at det er vanskelig å få til i Norge. Det kan være mange forskjellige grunner til det, og det er ikke nødvendigvis alt politikerne kan gjøre noe med, men det er i hvert fall noe vi vil se nærmere på – hvordan vi kan legge bedre til rette for kliniske studier.

Ønsker dobling innen 2025
De siste årene har det vært rapportert om en varig nedgang i antallet kliniske studier i Norge. På vegne av bransjeforeningen Legemiddelindustrien (LMI) ba Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i Curida, om en dobling av antallet industrifinansierte kliniske legemiddelstudier innen 2025.

DOBBELT SÅ MANGE: Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i Curida, mener målet må være en dobling av antallet industrifinansierte kliniske legemiddelstudier i Norge innen 2025. Foto: Øyvind Bosnes Engen

For å oppnå dette tar han til orde for at myndighetene må gjøre det enkelt å komme i gang med klinisk legemiddelutprøving, for eksempel ved at det finnes én inngangsportal for dem som vil gjøre slike studier. Skymoen ber dessuten om at helsetjenesten får tilstrekkelige ressurser til å drive klinisk legemiddelutprøving.

– Andre land tenker på de samme tingene, og gjennomfører dem kanskje enda raskere enn vi gjør i Norge. Dette er en konkurranse: Vi konkurrerer med andre land om å få studier. Den konkurransen må vi vinne, og da må vi være mer frempå enn vi har vært, uttalte Skymoen i møtet med departementet.

Han mener videre det er avgjørende at helsetjenesten blir målt på kliniske studier, slik at sykehusene får insentiver for å drive legemiddelutprøving.

Pasienttilbud og eksportinntekter
I anledning innspillmøtet på torsdag, hadde Nærings- og fiskeridepartementet bedt industrien svare på hva som er styrkene og svakhetene ved å drive næringsvirksomhet på helseområdet, og hva som skal til for at legemiddelselskapene vil investere i Norge.

Legemiddelselskapene ble også bedt om å svare på hvordan de kan bidra til å dempe kostnadsutviklingen for helsetjenesten.

– Flere av selskapene svarer at de allerede begrenser helseutgiftene ved å tilby effektive legemidler. Var det dette svaret dere forventet?

– Legemiddelindustrien kan bidra med gode løsninger som reduserer kostnadene. Så er dette selvfølgelig også en industri som er på jakt etter profitt – i likhet med alle industrier. De er gode til å ta seg godt betalt når de gjør gjennombrudd, og det har jeg full forståelse for. Men jeg tror at hvis vi legger godt til rette for en legemiddelindustri og en helsenæring i Norge, kan vi både få et bedre pasienttilbud og få eksportinntekter fra det, sier Thue til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS