Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
EKSTRA MILLIARDER: – Hvis fastlegeordningen tilføres to til tre milliarder ekstra sammenlignet med i dag, tror jeg vi kan få til en god ordning, sa Trond Egil Hansen, tidligere leder av Allmennlegeforeningen, nå medisinsk fagsjef i Bergen kommune. Foto: Vidar Sandnes

– Jeg tror fastlegeordningen vil bryte sammen om tre år

Tidligere leder av Allmennlegeforeningen frykter fastlege-kollaps hvis «det ikke skjer noe substansielt».

Publisert: 2018-04-25 — 07.40

TØNSBERG (Dagens Medisin): Debatten om fastlegeordningen vakte stort engasjement og høy temperatur på Allmennmedisinsk våruke i Tønsberg tirsdag.

Mangeårig fastlege og tidligere leder av Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen, frykter det ikke tar lang tid før fastlegeordningen kollapser, slik dagens situasjon er.

– Jeg tror fastlegeordningen vil bryte sammen om tre år hvis det ikke skjer noe substansielt. Fastlegeordningen må tilføres mye mer penger enn det som har vært tilfelle de siste årene, sa Hansen, som nå er medisinsk fagsjef i Bergen kommune.

Kanskje må vi, på linje med sykehuslegene, på krigsstien.
Ole Henrik Krat Bjørkholt, fastlege og hovedtillitsvalgt i Drammen kommune

Tor Magne Johnsen, leder av Trønderopprøret, sa at de har prøvd å analysere når kollapsen vil komme.

 – Men vi har ikke noe svar. Vi tror mange fastleger sitter på gjerdet og venter på at det skal skje noe, og vi tror det vil briste allerede fra høsten av.

Tone Dorthe Sletten er fastlege i Trondheim og med i Trønderopprøret.

– Får vi ikke til å gjøre noe bra for fastlegeordningen nå, får vi det aldri til – da har toget gått. Gå ut alle sammen, og snakk om denne saken – det er utrolig viktig! En lite forverring i fastlegeordningen vil oversvømme spesialisthelsetjenesten med flere innleggelser og flere polikliniske konsultasjoner, og det vil koste enormt mye, sa Sletten til stor applaus fra salen.

Syvmilssteg
– Vi har behov for store og raske endringer som koster veldig mye penger. Og kanskje må vi, på linje med sykehuslegene, på krigsstien, sa Ole Henrik Krat Bjørkholt, som er fastlege i Drammen.

Til Dagens Medisin sier Bjørkholt at han ikke har svaret på hva slags «aksjoner» fastlegene bør sette i gang.

– Jeg har frustrasjonen, men ikke løsningen. Vi fastleger har ikke de samme midlene som sykehuslegene. Det at vi ikke har streikerett, svekker oss i forhandlingene. Motparten tar oss ikke seriøst, vi kan klage, men vi skuffer unna.

Bjørkholt er opptatt av tredjeparten: pasienten.

– Vi må alltid tenke på tredjeparten – det er utfordringen i helsevesenet. Og aller verst er det kanskje hvis fastlegene aksjonerer, det rammer pasientene våre hardt, og det vil vi jo ikke. Dette er ikke lett, sier Bjørkholt og legger til:

– Gjennom de legene jeg representerer som hovedtillitsvalgt i Drammen kommune, har jeg en opplevelse av at dette ikke går lenger. Det er en stor utålmodighet blant fastlegene, og vi får ikke forståelse. Det blir klapp på skulderen og kanskje «vi ser at det bør gjøres noe», men det skjer ingenting. Vi må få til noen syvmilssteg. Det handler i bunn og grunn om å få flere leger og flere penger inn i fastlegeordningen.

Milliarder
Trond Egil Hansen tror ikke det koster så veldig mye å redde fastlegeordningen. Han viste til at før Høie ble helseminister i 2013, lovet Høyre 12 milliarder kroner ekstra til sykehusene i løpet av kommende stortingsperiode.  

– Før siste valg var det et kappløp mellom politikere som ville gi 10 eller 15 milliarder ekstra til sykehusene. Hvis fastlegeordningen tilføres to til tre milliarder ekstra sammenlignet med i dag, tror jeg vi kan få til en god ordning, sa Hansen, som er tidligere leder av Allmennlegeforeningen.

Han fikk støtte fra fastlege Tor Magne Johnsen, leder for Trønderopprøret:

– Jeg tror vi kommer veldig langt med tre milliarder, sa Johnsen, som mener det koster staten adskillige milliarder å ha en ustabil fastlegeordning, ha vikarstafett og legge inn pasienter unødig.

I sirupsfart
Nestleder i Allmennlegeforeningen og fastlege i Røyken kommune, Nils Kristian Klev, er blant de mange som mener det går for sakte med nødvendige tiltak.

– Vår tidligere leder snakket om at «sirupen renner i riktig retning» Men den som har tappet sirup en vinterdag, vet hvor viktig temperatur er. Jeg tror at med det engasjementet vi har nå, så vil det bli fart i sakene, men det er fortsatt sirup, sa Klev.

Kommuneoverlege i Harstad kommune, Frode Risdal, var særdeles klar i sin tale:

– Dere må få en legeforening med fart i ræva!

Leder av Allmennlegeforeningen (AF), Tom Ole Øren, ga et like klart svar:

– Legeforeningen har fart i ræva! Vi er i nær krise, og vi tar dette veldig alvorlig. Det er nå kampen begynner, kjære kolleger. Jeg tror ikke den er over til høsten, og vi kommer til å jobbe knallhardt sammen med dere, sa AF-lederen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • SintLegenr.10000 30.04.2018 11.43.46

  Hva med legevakt???Jeg jobber på selvstendig næringsdrift (dum som jeg er) i en liten distriktskommune som for inntil et par år siden hadde interkommunal legevaktordning. Da den nye akuttforskriften kom, mente kommunen at den var en lovbryter om vi ikke kunne tilfredsstille §6 i denne forskriften. Etter en meget kort prosess til jubel fra innbyggerne og politikerne ble det lokal legevakt! 5-6-delt! Noen politikere mente faktisk at lokal legevakt må til, om ikke blir det jo mindre næringsdrift i kommunen. 80% større arbeidsbelastning over natta? Hvordan kan DNLF godta dette? Eksisterer FLO kun fordi det er et instrument for å rekruttere leger inn i elendige og umulige arbeidsforhold på legevakt? Skal FLO overleve MÅ det til endringer på legevakten. Fast lønn, hjelpepersonell på vakt og ingen leger går en hel helg alene, På vakt kan vi lett risikere å sitte med ca. 110,-/time for 16 timers vakter. Mindre enn ungdommer på sommerjobb tjener. HVOR er legeforeningen???

 • Fastlege 01.05.2018 07.54.48

  Legevakt har mye å si. Selvfølgelig vil høy vaktbelastning virke negativt for rekruttering. Dagjobben er mer enn nok for de fleste. I tillegg skulle jobbe 5-6 delt vakt alene på kveld, natt og helg er jo nesten krise. Tror legeforeningen er på banen, men har vært passiv i veldig mange år overfor allmennlegene slik at det er mye som må tas tak i nå. Høye vil løse rekrutteringskrisen med primærhelseteam. Tenk om man kunne bevilget penger til kommunene slik at legen kunne ha sykepleier eller sekretær sammen med seg på vakt. Hvis det blir slik at fastlegene fortsatt skal ha legevakt i distrikt tror jeg eneste måten å få rekruttert er å øke kompensasjonen eller få betraktelig bedre arbeidsforhold.

 • pst 26.04.2018 18.55.23

  Fastlegeordningen, sammenbrudd,,,, ypperlig,,, det var på tide. La oss får tilbake ordningen før denne.

 • Fastlege 27.04.2018 00.09.22

  pst, tror du det da blir slik at du kan velge akkurat hvem du vil gå til og når du vil gå, få time samme dag og betale et par hundre kroner for det? Private leger finnes jo allerede, Volvat, Aleris etc. Om ti år driver kanskje alle helprivat og kan prise seg kun inn mot pengesterke pasienter.

 • Pasient 27.04.2018 00.32.21

  Ordningen før 2001? Da vi måtte ringe rundt i håp om legetime innen noen mnd. Fikk beskjed om at det var fullt. Les deg opp på hvordan det var.

 • Fastlege 27.04.2018 06.05.02

  pst, tror du det blir slik at du kan velge akkurat hvem du vil gå til og når du vil gå, få time samme dag og betale et par hundre kroner for det? Private leger finnes det jo allerede. Aleris, Volvat etc. Om ti år driver kanskje alle allmennleger helprivat og priser seg inn mot de som har mye penger.

 • Doktern 26.04.2018 17.59.00

  Jeg tar oppdrag via bemanningsbyråer og tjener mer på å arbeide 08-16 enn jeg gjorde med liste. Ser ikke grunn til å bytte ut vikarlivet med lengre arbeidstid og mindre "lønn" for å være snill. Når de fikser fastlegeordningen kommer jeg til å søke hjemmel, ikke før. I mellomtiden lever jeg godt som profitør på fastlegemangelen.

 • trøtting 25.04.2018 16.44.13

  "Vi tror mange fastleger sitter på gjerdet og venter på at det skal skje noe" Snakkade før några dagar sedan om det med en kollega: det ær precis det vi gør hær, men ærlig talat: jag veier mina møjligheter utomlands. Varken jag eller direkte kolleger orker ha det så otydeligt vældigt længe: selvstendig næringsdrivende nær det gæller rettigheter, kommunal anstælld nær det gæller plikter. Fastleger blir installerad sentral i månge processer: legeerklæringer av alla typer, henvisninger, legen med total oversikt: fastlegen ær en sentral och kjempe viktig resurs. Men fastleger må ikke tro att de betyder någonting. Några leger syns det också sjelv. Ett Svenskt exempel finns hær: http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2018/04/Tack-for-erbjudandet-men-nej-tack/ dær det argumenteras før att leger ska stælla sig i samhællest tjænst pga nær-gratis utbildning och inte tjæna dirty pengar som vikar. Med kravløs social masochisme kommer man inte vidare

 • Fastlege 26.04.2018 10.33.21

  Faktisk hele problemet oppsummert i en setning. Privat næringsdrivende når det gjelder rettigheter, kommunalt ansatt når det gjelder plikter. Mer og mer oppgaver utenfor kjerneområdet, dette tar fokus fra de svakeste som trenger oss mest. Tror at noe av hovedproblemet er at ikke politikere og andre i kommunen vet hvordan ordningen drives. Personal/HR-ansvarlig i min kommune ante for eksempel ikke at det er fastlegene som drifter legevakten.

 • lege 26.04.2018 12.24.41

  De vil nok oppdage dette når kommunene fremover må leie inn stadig flere vikarer fra dyre vikarbyråer.

 • Kollapser 25.04.2018 08.27.46

  Sykehusene kollapser og legeordningen kollapser hva står vi igjen med da.

 • Lege 25.04.2018 08.40.43

  Rettelse: De offentlige sykehusene kollapser, og den offentlige fastlegeordningen kollapser. Det helprivate helsevesen vil leve godt videre for de med midler, og vikarbyråene vil tjene store penger på distriktsnorge,

Nyheter fra startsiden

KOMMUNELEGER VARSLER OM HØYT ARBEIDSPRESS

Bilde av Carl Magnus Jensen, kommuneoverlege i Eidsvoll og Hurdal

Kommunelege: – Det har blitt mange tøffe samtaler

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!