Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

E-LÆRING MED SEPSISAGENT: Alle som sørger for at pasientene overlever, får et digitalt diplom.

E-LÆRING MED SEPSISAGENT: Alle som sørger for at pasientene overlever, får et digitalt diplom. Foto: Skjermdump fra stoppsepsis.no

Nær 50.000 har prøvd sepsis-spill

Skaperen bak mobilspillet «Stopp Sepsis» i Helse Vest håper at læringsspillet kan bidra til å redde liv.

Annons:

13 dager etter at spillet ble lansert har 47.000 spillere prøvd ut spillet om blodforgiftning, ifølge Helse Vest.

Det er Helse Vest IKT og sykepleier Eva Cathrine Backer som har laget mobilspillet, som i hovedsak retter seg mot helsearbeidere og studenter. Backer forteller at sepsis ble valgt ut som spillidé fordi dette er et tema som er aktuelt for alle pasienter og alt av helsepersonell.

– Med sepsis blir pasienten raskt veldig dårlig, og pleiepersonell på alle sykehusenheter må være observante på dette. Målet med spiller er at helsepersonell snakker og diskuterer sepsis på arbeidsplassen sin, sier Backer, som har vært sykepleier i 14 år og i dag jobber med innovasjon i Helse Vest IKT.

Test deg selv her!

SPILLSKAPER: Eva Cathrine Backer har utviklet spillet med innovasjonsmidler fra Helse Vest.
Foto: Helse Vest

Oppdages for sent
Sepsis er en alvorlig infeksjoner der pasienter blir svært syke, og er en av de mest vanlige dødsårsakene på norske sykehus. Et landsomfattende tilsyn i norske sykehus i 2016-2017 viste at blodforgiftning for sjelden blir oppdaget i en tidlig fase. Backer håper at spillet kan bidra til mer oppmerksomhet om infeksjonen.

Hun er ikke overrasket over den positive mottagelsen gratis-spillet har fått.

– Vi har testet spillet på helsepersonell flere ulike steder i Norge før lanseringen og har fått mange begeistrede kommentarer. Samtidig har jeg vært veldig spent, og er nå veldig lettet. Vi ser at spillet bidrar til å skaffe oppmerksomhet rundt temaet, og det er akkurat det vi ønsker, sier Backer.

Med seg til å illustrere spillet har hun Hanne «Tegnehanne» Sigbjørnsen, som selv er utdannet sykepleier. Hun mener pennen til «Tegnehanne» har vært en avgjørende suksessfaktor.

– Det er en etablert, gjenkjennbar og kjempemorsom figur. Med et budsjett på 235.000 kroner måtte det bli et enkelt spill, og da er designet noe som skaper oppmerksomhet, sier Backer.

Sepsis-superhelt
Hun betegner spillet under spillkategorien «pedagogikkens street food»; et kort spill som skal være så underholdene at man på eget initiativ har lyst å spille, og oppmuntre andre til å spille. I spillet skal superhelten vurdere pasienter for mulig sepsis, varsle lege og «pusle sammen» behandlingsplanen. Lykkes man, blir man sertifisert som sepsis-sugeragent i løpet av få minutter.

Etter å ha spilt spillet skal man blant annet kjenne til typiske symptomer, hvilke pasienter som skal følges ekstra med på og metode for rask vurdering av sepsisrelatert organsvikt.  

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Politikk og økonomi

Frykter kutt blir knock-out

NY RAPPORT OM NARKOTIKABRUK I NORGE

Ser en mulig nedgang i bruken av heroin

Behandling med blodfortynnende legemidler

Tre spørsmål kan forutsi blødningsfaren

VIL ENDRE OPPTAKSKRITERIENE TIL MEDISINSTUDIET

UiO vil teste medisinstudenter for «egnethet»17

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!