Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Raynauds sykdom er også kjent som kalles også «likfingre». Alvorlige tilfeller behandles med legemidlet nifedipin, som nå ikke lenger blir å finne på markedet. Illustrasjonsfoto: gettyimages

Raynauds sykdom er også kjent som kalles også «likfingre». Alvorlige tilfeller behandles med legemidlet nifedipin, som nå ikke lenger blir å finne på markedet. Illustrasjonsfoto: gettyimages

Avregistrerer legemiddel til behandling av alvorlige tilfeller av «likfingre»

Legemiddelfirmaet Bayer slutter å produsere et legemiddel som brukes i behandlingen av alvorlige tilfeller av Raynauds sykdom.

Annons:

Det er tabletter på 10 mg av legemidlet legemidlet nifedipin (Adalat) som nå avrgeistreres, og det vil ikke lenger finnes hurtigvirkende nifedipintabletter i Norge, opplyser Statens legemiddelverk.

Tablettene brukes til behandling av akutt blodtrykksstigning hos blant annet slagpasienter og fødende. I tillegg er legemidlet det eneste godkjente legemiddelet til behandling av alvorlige tilfeller av Raynauds sykdom, såkalte likfingre.

Avlutter produksjonen globalt
Til Dagens Medisin uttaler Legemiddelverket at de er kritisk til at slikt legemiddel trekkes tilbake på såpass kort varsel:

– Det finnes ingen andre legemidler som er godkjent til behandling av Raynauds sykdom, samtidig som Adalat tabletter brukes i akuttbehandling av alvorlige syke pasienter.

– Vi mener firmaer som trekker tilbake legemidler bør sørge for en overgangsperiode av tilstrekkelig varighet til at legemiddelmyndighetene sammen med helsetjenesten får tid til å finne frem til alternativ behandling eller tid til å utarbeide nye rutiner, sier fagmedisinsk direktør i Legemiddelverket, Steinar Madsen

Bayers kommunikasjonssjef Frode Nakkim, sier til Dagens Medisin at legemidlet avregistreres fra 26.mai fordi produksjonen avsluttes globalt.

– Vi oppfordrer pasientene til å konsultere sin lege for å finne best mulig erstatninger og beklager de komplikasjoner det måtte medføre, sier Nakkim.

Vil prøve å få tak i utenlandske pakninger
Legemiddelverket opplyser at sykehusapotekene vil forsøke å skaffe utenlandske uregistrerte pakninger med nifedipin hurtigvirkende kapsler eller tabletter til bruk i sykehusene.

– Imidlertid kan leveransene av uregistrerte legemidler være ustabile, spesielt i den nærmeste tiden etter at Adalat forsvinner fra markedet. Sykehusavdelinger som bruker tablettene i dag bør vurdere annen behandling som erstatning for hurtigvirkende nifedipin tabletter, skriver de.

Legemiddelverket har bestemt at apotek inntil videre kan levere ut hurtigvirkende kapsler og tabletter med nifedipin i utenlandske pakninger fra EU-/EØS-land, skriver Legemddellverket på sine nettsider, der de også gir råd til leger, sykehus, apotekene og pasientene.

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Sykehuslege 10.04.2018 06.36.03

  Beyer fremstår i et dårlig lys. Kritikk fra legemiddelverket fordi man trekker et viktig preparat på kort varsel.... det ser ikke bra ut! En ting er produksjonstans pga av uforutsette hendelser ( som jeg forøvrig syntes er rart at skjer såpass ofte), en annet ting er villet avvikling. Dette forventer man ikke fra en seriøs aktør.

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter