Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

ENKLE LØSNINGER: – Vi trenger ikke en enorm helseanalyseplattform, men vi trenger enkle løsninger for å komme i gang, mener UiO-professor og direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin. Foto: Vidar Sandnes

ENKLE LØSNINGER: – Vi trenger ikke en enorm helseanalyseplattform, men vi trenger enkle løsninger for å komme i gang, mener UiO-professor og direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin. Foto: Vidar Sandnes

– Vi må ikke tro at vi løser alt med helseanalyseplattformen

– Mer data raskt inn i registrene, det er dette folk etterspør. Helseanalyseplattformen vil ikke løse dette med data inn, sier UiO-professor Giske Ursin.

Annons:

DM ARENA/DIAKONHJEMMET SYKEHUS: – I helsedataene ligger det mye gull, men når vi setter det sammen i en helseanalyseplattform, blir det da enda mer gull? Ligger det mye gull skjult? Jeg vil si tja, sa UiO-professor og direktør for Kreftregisteret, Giske Ursin på DM Arena fagseminar om helsedata onsdag ettermiddag.

Ursin presiserte at hun fortrinnsvis snakket som forsker og at synspunktene ikke er uttrykk for Kreftregisterets syn.

– Vi må ikke tro at vi løser alt med helseanalyseplattformen. Mer data raskt inn i registrene, det er dette folk etterspør. Helseanalyseplattformen vil ikke løse dette med data inn. Vi trenger ikke en enorm helseanalyseplattform, men vi trenger enkle løsninger for å komme i gang, sa Ursin og viste frem bilde av en oljeplattform.

Den nye nasjonale helseanalyseplattformen skal, ifølge Direktoratet for e-helse «gi bedre, raskere, rimeligere og sikrere tilgang til helsedata på tvers av helseregistre og andre relevante datakilder».

Regjeringen har gitt Direktoratet for e-helse i oppdrag å utvikle en helseanalyseplattform, og det er satt av 50 millioner kroner årlig over Forskningsrådets budsjett for 2018-2020 - til sammen 150 millioner - til arbeidet med å utrede og utvikle en nasjonal helseanalyse­plattform.

Les også: Bevilger 150 millioner til nasjonal helsedataplattform

"Oljen må opp"
– Jeg vil at dere skal huske dette bildet. Det er ikke nok med en fin plattform, oljen må opp, understrekte Ursin.

Hun poengterte at oljeeventyret ikke ventet.

– Toget går. Vi må ha flere tanker i hodet samtidig. Vi må nå jobbe for å få mer data inn i registrene. Spør registrene og fagmiljøene om hva som nå trengs, var Ursins klare oppfordring til Direktoratet for e-helse.

Milliardspørsmålet
Hun poengterte at det alle etterspør er data på kreftsvulstens genetikk og data på medikamentell behandling på sykehus.

– Det vi trenger er persontilpasset kreftbehandling. Dette er milliardspørsmålet, det alle jobber for, sa Ursin.

Hun etterlyser også mer data om livsstil og gener.

– Dette er vår svakhet internasjonalt. Vi har gode registerdata, men har for lite livsstildata og genetikk.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Politikk og økonomi

Frykter kutt blir knock-out

NY RAPPORT OM NARKOTIKABRUK I NORGE

Ser en mulig nedgang i bruken av heroin

Behandling med blodfortynnende legemidler

Tre spørsmål kan forutsi blødningsfaren

VIL ENDRE OPPTAKSKRITERIENE TIL MEDISINSTUDIET

UiO vil teste medisinstudenter for «egnethet»17

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!