Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
«SKJER INGENTING»: – Jeg hører at spesialisthelsetjenesten og OUS jobber på spreng, men det har de sagt fryktelig lenge. Det skjer jo ingenting, sier helsebyråden i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap). Foto: Per Corneliussen

Helsebyråden: – Dette er ikke godt nok av OUS

Oslos helsebyråd sier det haster å sentralisere hjerneslagbehandlingen ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Publisert: 2018-03-09 — 05.54

Byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), er bekymret for behandlingen av slagpasienter i hovedstaden.

– Det er nødvendig med rask behandling, som kan være avgjørende for om den som rammes av hjerneslag kommer tilbake til eget hjem, til vanlige aktiviteter, til jobb eller skole. Oslo trenger et felles akuttmottak for slagpasienter for å kunne gi raskest mulig behandling, sier Tellevik Dahl til Dagens Medisin.

En ny rapport OUS selv har utarbeidet avdekker at manglende samlokalisering og uhensiktsmessig organisering truer pasientsikkerheten. – Vi jobber i hurtigfart med forbedring, uttalte klinikkleder Eva Bjørstad til Dagens Medisin 20. februar i år.

Les saken: Intern rapport avdekker for dårlig slagbehandling ved OUS

De samfunnsøkonomiske ringvirkningen er store.
Tone Tellevik Dahl (Ap), helsebyråd i Oslo

Følger opp OUS
– Jeg hører at spesialisthelsetjenesten og OUS jobber på spreng, men det har de sagt fryktelig lenge. Det skjer jo ingenting. Vi kommer til å følge dette opp, allerede i neste møte med OUS før påske, understreker Tellevik Dahl.

Leder av Norsk nevrologisk forening og overlege ved Oslo universitetssykehus, Anne Hege Aamodt, uttalte nylig til Dagens Medisin – som en reaksjon på OUS-rapporten: – Jeg tviler på at så dårlig organisering hadde blitt tillatt for traumepasienter.

Aamodt er klar på at det må være én dør inn for slagpasientene – en løsning blant andre den nye OUS-rapporten og to tidligere rapporter de siste årene også har konkludert med.

Samfunnsmessige konsekvenser
Nevrologlederen får støtte av helsebyråden:

– Slagbehandlingen må sentraliseres i ett felles mottak. Dette haster. Dette er ikke godt nok av OUS. For sen behandling gir store konsekvenser for den enkelte slagpasient og gir unødvendig rehabilitering etterpå.

– For sen behandling er en stor belastning ikke bare for dem som rammes, men også for pårørende, for det akutte hjelpeapparatet og for helsepersonell som jobber med rehabilitering og for skoler og arbeidsgivere. De samfunnsøkonomiske ringvirkningen er store, sier Tellevik Dahl.

Hun ble overrasket over at Oslo-sykehusene skårer lavt på kvalitetsindikator for slagbehandling.

– Man skulle tro det var en fordel å få et hjerneslag i Oslo, men når vi ser rapporten fra Norsk hjerneslagregister, blir vi bekymret: Tre av Oslo-sykehusene ligger i bunnsjiktet for innleggelse innen fire timer etter symptomdebut. En hjerneslagpasient i Volda eller Flekkefjord havner raskere i en sykehusseng enn en slagpasient i Oslo, bemerker helsebyråden.

Heller ikke i Bergen er det én dør inn for slagpasienter.

Les saken: – Dette er medisinsk helt vilt

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Muppet Show 09.03.2018 11.26.25

  Helse norge blir drevet av oldister i ren Muppet Show stil. De eldste blir av og til kalt ned fra balkongen når prostaten har en god dag for og gi Høie råd. Styreledere og direktører på 65 pluss hva kan de bidra med utenom og ha det sosialt på sine møter , det blir ikke bedre før yngre generasjon tar over dette byråkratiet som ingen har kontroll på men i dag blir styrt av menn som skulle vært kontaktpersoner på et eldresenter og ikke styre sykehus.

 • SværtSystemkritisk 09.03.2018 10.30.32

  Det som er helt vilt, er at dette kan foregå slik at det rammer den hvite overklassen i Norges største by for en sykdomskategori som er blant de vanligste alvorlige og akutte for eldre mennesker. Det forteller oss at den politiske og demokratiske styringen av helsevesenet er fallitt. Sannsynligvis ville behandlingen vært bedre om alt var privatisert, og spesielt for denne pasientkategorien, som er mer velstående enn resten av landet, da den elendige behandlingen også omfatter hele Oslo Vest. Allikevel ser man null, absolutt null, nada og nix kritikk fra hverken dagens næringsliv, finansavisen, aftenposten, resett, Morgenbladet mot selve systemet begrunnet i systemteori. I Norsk politikk, så tenker ingen system, men tilhørighet ut ifra identitet og lommebok. Videre er alt som lukter liberalt fjernet fra pragmatisk vinkel, og ideologisert. Dessverre for våre pårørende/pasienter.

 • SværtSystemkritisk 09.03.2018 10.30.33

  Og for de som må ha det inn med teskje: når selv ikke den presumptivt mest ressurssterke gjengen, den delen av samfunnet som er mest privilegert, lettest får jobb, har høyest sosioøkonomisk status osv, klarer å utgjøre et korrektiv til sykehusorganisering - hvordan i h. skal demokratiet kunne klare å sørge for at helsevesenet formes etter folkets interesser? Det vi da har et et byråkratisk diktatur, med politikere som formelle ledere hvis bakgrunn består av eksempelvis hotelldirektør, fransklærer og master i ledelse fra BI, hvor byråkratene stort sett er en mafiaklikk bestående av sykepleiere og noen bioingeniører.

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!