Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
VIL UNNGÅ TVANG: Målet for behandling ved psykisk helsevern Lovisenberg sykehus i Oslo er minst mulig tvangsbruk. Derfor er ikke beltesenger med på lasset når de nå flytter i nytt bygg. Foto: Per Corneliussen

Samler psykisk helsevern i nytt bygg– uten beltesenger

Lovisenberg sykehus samler sine avdelinger innen psykisk helsevern under samme tak.

Publisert: 2018-01-31 — 12.42
Denne artikkelen er over fire år gammel.

OSLO/LOVISENBERG (Dagens Medisin): Onsdag var det offisiell åpning av nybygget for psykisk helsevern ved Lovisenberg Diakonale sykehus i Oslo.

Nå er alle sykehusets døgnplasser for psykisk helse under samme tak. Fram til nå har denne virksomheten vært drevet på flere ulike adresser i Oslo, i til dels nedslitte lokaler.

 Samlokaliseringen i det til sammen 18.000 m2 store bygget på Lovisenbergområdet er også nære de somatiske enhetene på sykehuset, noe helseminister Bent Høie trakk fram under åpningen. I tillegg trakk han frem sykehusets satsing på behandling uten bruk av tvang:

– Tvang må alltid være siste utvei; Tvang må bare være veien vi velger når andre, og alle andre, veier er prøvd og viser seg å være stengt, Derfor må vi gjøre det vanskeligere å bruke tvang og derfor må det gjøres lettere å la det være, sa han.

 – Men det er ikke nok. Skal vi få ned bruken av tvang må vi også møte pasientene som hele mennesker. Her på Lovisenberg har de tenkt og jobbet slik ganske lenge. Og nå viser det seg i bygningene, og man har samlet fysisk og psykisk helse på samme sted.

Det nye bygget, som ble åpnet av kronprinsesse Mette-Marit, er særlig utformet for å redusere bruken av tvang. Beltesenger til tvangsbruk er ikke tatt med på flyttelasset. I det nye bygget ligger tvangsbeltene innelåst i et skap ved medisinrommet.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Solveig Gaaseide 02.02.2018 05.48.56

  Det er gledelig å lese at Louisenberg Diakonale sykehus vil jobbe for å få ned tvangsbruk. Min erfaring som psykiatrisk pasient er at Staten utøver en voldsom tvangsbruk i psykiatrien, og det skal lite til for å bli tvangsinnlagt, tvangsmedisinert, overmedisinert, beltelagt, skjermet og langtidsbehandlet. Psykiatri er egentlig et vanskelig fag, men det ser ut til at det koster dem lite med å tvangsmedisinere uten å treffe riktig medisin eller dose. Diagnose er vanskelg å stille. Jeg fikk riktig diagnose etter ca 33 år og ca 50 tvangsinleggelser. Har prøvd flere medisiner, også depot med feil medisin. Jeg kom fram til riktig medisin selv etter egen erfaring. All den tvangen jeg har blitt utsatt for, har medført at jeg har gjort 3 selvmordsforsøk. Jeg har også blitt 100% uføretrygdet. Ingen i min nære familie har vært tvangsbehandlet i psykiatrien eller gjort selvmord. M.a.o er det miljøfaktorene som spiller inn. Og det er vanskelig å komme seg ut av psykiatrien. Ofte blir politiet brukt

 • Mari-Ann 03.02.2018 18.32.06

  Verden går fremover heldigvis 😃👍

 • Solveig Gaaseide 08.02.2018 04.54.10

  Bra at verden går fremover. Det håper jeg den gjør, selv om jeg aldri har ønsket meg barn. Jeg bidrar med forskning innen Alvorlige psykiskiske lidelse. Ingen i helsevesenet har spurt meg, men jeg leste på Univeritetet i Oslo i 2016 at de forsket på psykoser. Jeg ringte dem og spurte om de var interresert i å forske på meg. Det var de, og jeg er med som forskningsobjekt i samarbeid med Oslo Universitetssykehus. Jeg har også ringt Univeritetet i Oslo, anatomisk institutt og donert liket mitt, og går med donorkort. I forbndlse med et selvmordsforsøk, overdose av medisiner blandet med alkohol, men ringte 113 i siste liten, sa en hjertelege ved Oslo Universitetssykehus, da jeg fikk tilbud om pacemaker, noe jeg sa ja til, men jeg måtte ta en sigarillos først, ja han sa at jeg kunne ha falt om i gaten uansett p.g.a medisinen jeg gikk på, som gikk utover det elektriske systemet i hjertet. De tok også en blodprøve, og jeg signerte på forskning. Du kan hjelpe andre sa de.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!