Foto: Colourbox

Genterapi for kreft utnevnt til årets fremskritt

Den amerikanske onkologiforeningen ASCO har utnevnt CAR T-behandling til årets fremskritt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Dette er en ny og unik måte og behandle kreft på. CAR T-behandling kan bedre prognosene for barn og voksne som har noen av kreftformene vi ellers ikke kan kurere, uttaler den amerikanske onkologiforeningen ASCO i sin årlige rapport.

Det var i august i fjor at amerikanske legemiddelmyndigheter godkjente tisagenlecleucel (Kymriah).
Behandlingen er godkjent for visse leukemi-typer hos barn og ungdom.

Og ved Oslo universitetssykehus (OUS) har barnekreftmiljøet samt kreftforskningsmiljøet vært med i utprøvingen av behandlingen.

Sigbjørn Smeland, klinikkleder ved Klinikk for kreft, kirurgi og transplantasjon ved OUS, kaller det nye behandlingsprinsippet for banebrytende.–  Dette er banebrytende behandling og et nytt behandlingsprinsipp som har vist seg lovende, har Smeland tidligere sagt til Dagens Medisin.
Prisen for behandlingen, som gis èn gang, er satt til 475.000 dollar, altså i overkant av 3,7 millioner norske kroner.

ASCO skriver at behandlingen nå blir mulig som følge av tiår med investeringer fra National Institutes of Health, medisinske forskningsmiljøer og legemiddel – og biotekindustrien, blant annet.

  •  Behandlingen, såkalt CAR-T-behandling, består kort sagt i at man henter ut T-celler fra pasienten selv, hvorpå disse manipuleres med innsetting av en reseptor basert på et antistoff, ifølge bestprac.no.
Powered by Labrador CMS