Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

BANEBRYTENDE: - Det at FDA godkjenner dette såpass raskt er et veldig klart signal. Det sier Sigbjørn Smeland ved Radiumhospitalet om den nye behandlingen som amerikanske legemiddelmyndigheter har godkjent. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

BANEBRYTENDE: - Det at FDA godkjenner dette såpass raskt er et veldig klart signal. Det sier Sigbjørn Smeland ved Radiumhospitalet om den nye behandlingen som amerikanske legemiddelmyndigheter har godkjent. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Første genterapi for kreft godkjent i USA

De amerikanske legemiddelmyndighetene har tatt det de omtaler som en historisk beslutning om å gjøre den aller første genterapi-behandlingen tilgjengelig i statene.

Annons:

– Banebrytende, sier Sigbjørn Smeland, klinikkleder ved Klinikk for kreft, kirurgi og transplantasjon ved OUS, om amerikanske legemiddelmyndigheters godkjenning av tisagenlecleucel (Kymriah).

– Lovende
Behandlingen er godkjent for visse leukemi-typer hos barn og ungdom.

Ved Oslo universitetssykehus (OUS) har barnekreftmiljøet samt kreftforskningsmiljøet innen leukemi har vært med i utprøvingen av denne behandlingen.

–  Dette er banebrytende behandling og et nytt behandlingsprinsipp som har vist seg lovende. Det at FDA godkjenner dette såpass raskt er også et veldig klart signal. Dette behandlingsprinsippet kan potensielt tas i bruk i behandlingen av andre kreftformer, sier Smeland til Dagens Medisin.

–  Dette er den første behandlingstilnærmingen som kan hjelpe barn og ungdom med denne alvorlige sykdommen, sier Dr.Peter Marks, som leder FDA's Center for Biologics Evaluation and Research, i en kommentar fra FDA.

Prislappen for behandlingen, som gis èn gang, er satt til 475.000 dollar, altså i overkant av 3,7 millioner norske kroner.

Produsenten Novartis har imidlertid uttalt at man ikke skal ta betalt for pasienter som behandlingen ikke funker på innen det er gått en måned, skriver CNN.

Behandlingen, såkalt CAR-T-behandling, består kort sagt i at man henter ut T-celler fra pasienten selv, hvorpå disse manipuleres med innsetting av en reseptor basert på et antistoff, ifølge bestprac.no.

Hos Statens legemiddelverk (SLV) opplyser man at tilsvarende legemiddel også er under vurdering i Europa.

– Dette er det første eksempelet  på virkelig persontilpasset behandling. Dette er virkelig et stort sprang – men det er antagelig bare begynnelsen. Foreløpig er behandlingen kun for noen få barn og ungdommer med visse former for leukemi. Men kan i prinsippet brukes på mange kreftformer, sier fagmedisinsk direktør Steinar Madsen hos SLV.

 –  CAR-T er en ressurskrevende behandling og vil dersom den får bredt gjennomslag i kreftbehandlingen vil den være meget kostbar, sier han.

 

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

SYKEHUSENE INNFRIR IKKE HØIES PAKKEFORLØPS-KRAV

Færre kreftpasienter blir behandlet innen fristen1

FØRSTE STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

– Det er nok å gripe fatt i3

NY STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

Nå må Høie dele departementet med ny statsråd1

RIKSREVISJONEN AVDEKKER STORE SVAKHETER VED HELSEREGISTRE

– Det mangler reell resultatstyring og oppfølging

FORVENTNINGER TIL SYKEHUSTALEN

– Bent Høie må erkjenne tillitskrisen

NY FINANISERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Mener Ap kritiserer ordning de selv ville innføre

SVÆRT SMÅ PASIENTGRUPPER MED ALVORLIG SYKDOM

Klargjør vilkårene for aksept av høyere medisinpris1

NY FINANSIERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Taper millioner - varsler kutt3

RANDOMISERT STUDIE PÅ METAKOGNITIV TERAPI

Viste bedre effekt ved angst enn kognitiv terapi1

ENDRING FRA 1. JANUAR I ÅR:

Raskere tilbake-ordningen legges om1

Ny akuttmedisinsk forskrift

Sterkt kritiske til krav om bakvakt11

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!