«Ikke så enkelt»: – Her har man sittet på et kontor og kommet frem til en sykehusstruktur ut ifra faktorer som befolkningsgrunnlag og reiseavstander, men det er ikke så enkelt, sier Kjersti Toppe. Foto: Lasse Moe

«Frekt» å hevde at følelser styrer sykehuspolitikken, ifølge Sp

Senterpartiet mener modellen utelater viktige deler av sykehusenes virkelighet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I en ny masteroppgave har Morten Bækken og Olve Moldestad tegnet opp et nytt sykehuskart, kun basert på befolkningsgrunnlag og reisetider mellom sykehus og kommuner. Blant konklusjonene til forfatterne er at følelser og evnen til å mobilisere oppmerksomhet har fått styre i sykehuspolitikken, på bekostning av fakta og objektive kriterier.

Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, er imidlertid ikke overbevist.

– Her har man sittet på et kontor og kommet frem til en sykehusstruktur ut ifra faktorer som befolkningsgrunnlag og reiseavstander, men det er ikke så enkelt, sier Toppe om modellen til Bækken og Moldestad.

Hun viser til Voss sjukehus, som ifølge modellen skal avvikles.

– Dette er i dag et velfungerende lokalsykehus, som har en viktig rolle å spille langs vestlandsveiene hvor det er mange ras og ulykker. Slike modeller kan se fine ut på papiret, men ute i virkeligheten ser vi at de små sykehusene spiller en stor rolle.

Skeptisk til grense
Toppe mener at befolkningsgrensen på 60.000 innbyggere for å tilby akuttkirurgi, er satt for høyt. Hun er også skeptisk til om det i det hele tatt er klokt å styre sykehusstrukturen etter en slik grense.

– Man må uansett gjøre lokale tilpasninger. For å ta Lofoten som eksempel: Hvis man bare ser på kartet og variablene, skjønner jeg at man vil avvikle sykehuset. Hvis man derimot ser på værforholdene og hvor ofte luftambulansen ikke kan fly, er virkeligheten en annen. Skal man bruke en slik befolkningsgrense, bør den i beste fall være veiledende.

– Hva mener du om påstanden om at følelser og evnen til å mobilisere oppmerksomhet har fått styre sykehuspolitikken?

– Jeg er totalt uenig, og jeg synes det er en ganske frekk ting å si. Vi vant debatten om sykehusplanen med fakta. Helseministerens opprinnelige plan ble skjøvet tilbake fordi han ikke kunne dokumentere at små sykehus generelt er dårligere enn store sykehus og fordi han ikke klarte å underbygge sin befolkningsgrense med forskning.

På tvers av foretak
Toppe er imidlertid positiv til at modellen tar høyde for stordriftsulemper ved store sykehus, og konkluderer med nye sykehus ved Oslo og Stavanger. Hun er også positiv til at modellen vurderer sykehusstruktur på tvers av dagens foretaksgrenser, og viser til Volda sjukehus, som i modellen overtar deler av opptaksområdet til Helse Vest.

– I Volda har de vært veldig frustrerte over steil praktisering av foretaksgrensen. Jeg tror at det å se sykehusstruktur på tvers av foretaksgrensene, er klokt, og noe man kan bli flinkere til flere steder.

Powered by Labrador CMS