Mener Norge ikke henger med i kunstig intelligens-kappløp

Lege og forsker Erik Fosse mener Norge har mye å lære av den «enorme satsningen» som gjøres offentlig og privat, i utvikling av maskinlæring i Toronto.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

TORONTO (DAGENS MEDISIN): Erik Fosse, leder av Intervensjonssenteret på Oslo universitetssykehus styrer flere av forskningsprosjektene på kunstig intelligens (AI) og maskinlæring i norsk helsetjeneste. Legen og forskeren deltar denne uken på Helse- og omsorgsdepartementets studietur til Toronto.
Under besøket har han besøkt Vector Institute, en nystartet ideell organisasjon som jobber med å utvikle og forske på maskinlæring i Canada. Finansiert av canadiske myndigheter – og store private aktører.
– Jeg ble veldig imponert av denne enorme offentlige og private satsningen, sier han.
Flere store internasjonale selskaper, konsulenthus, banker og flyselskaper har forpliktet seg til å investere store summer i selskapet.

Maskinlæring og kunstig intelligens kommer til å forandre hele samfunnet. Det blir som å gå fra hest til bil. Erik Fosse, leder for Intervensjonssenteret ved OUS

Forpliktet til 500.000
Blant selskapene som investerer er for eksempel Google, Nvidia, Accenture og Uber. (Se hele listen med sponsorer her).
– Selskapene som har gått inn som hovedsponsorer har forpliktet seg til å investere 500.000 canadiske dollar årlig i tre år fremover, forklarer han entusiastisk.
Non-profit selskapet blir sentralt for å sikre AI-kompetansen i Canada og for å sikre at det utdannes nok folk med programmeringskompetanse.

Skal utdanne 1000 årlig
– Flere universiteter har gått sammen og plasserer studentene sine der. Om fem år sikter de på å utdanne om lag 1000 masterstudenter årlig med maskinlæringskompetanse, forklarer Fosse.
– Myndighetene og selskapene ser på dette som en langsiktig investering, forklarer han.
– Dette er en satsning med mange universiteter og mye penger fra offentlig og privat sektor. Her får de mye mer penger fra det private, det virker som det er regelen. Vi må ta et slikt steg, sier Fosse.

VIL SATSE: Lege og forsker Erik Fosse, mener Norge nå må ta et stort steg mot å satse mer på å utvikle fagmiljøet og kompetansen på kunstig intelligens og maskinlæring. Her avbildet på innovasjonssenteret MaRS, som huser Vector Institute og flere andre tekselskaper.

Situasjonen i Norge
Forskeren legger ikke skjul på at det er langt mellom den canadiske satsningen og situasjonen i Norge, for øyeblikket.
– Norge tar ikke innover seg hvilken endring dette vil få i samfunnet. I Canada ser man at myndighetene tar dette veldig alvorlig. Man har enda ikke tatt helt innover seg hvor stor denne endringen blir.
– Maskinlæring og kunstig intelligens kommer til å forandre hele samfunnet. Det blir som å gå fra hest til bil. Dette førte til et helt annet samfunn. Teknologien utfordrer lovverk, beslutninger og synet på hva som er privat og hva som er offentlig informasjon.
– Forskjellen blir faktisk kanskje enda større enn å gå fra hest til bil, legger han til etter å ha tenkt seg om.

ENIG: Administrerende direktør i Helse Midt, Stig Slørdahl, vil også satse mer på kunstig intelligens og vil finne en måte helseforetakene kan bidra.

Trondheim vil med
Administrerende direktør i Helse Midt RHF, Stig Slørdahl, deltar også på studieturen til Canada. Blant annet for å sette seg inn i nye måter de regionale helseforetakene kan samarbeide med private aktører og gjøre innkjøp av ny medisinsk teknologi.
Slørdahl mener også at Norge må gjøre en større innsats for å henge med i kappløpet om å ta i bruk kunstig intelligens.
– Vi må kunne bidra bedre her. Når jeg kommer hjem skal jeg å kontakte NTNU, for å se hvordan vi kan bidra fra de regionale helseforetakene.

Powered by Labrador CMS