GLAD:– Også sykehusleger må kunne leve vanlige liv; Gå på foreldremøter, kjefte på unger, og kjøre til fotballcup en helg, sier overlege Hanne Winge Kvarenes, som havnet midt i streike-stormen i 2016. Foto: Privat. Foto:

Hun ble midtpunkt i sykehuskonflikten: – Kjenner på lettelsen nå

Bodø-legen Hanne Winge Kvarenes havnet midt i «orkanens øye» under sykehusstreiken.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Om kvelden, tirsdag den 11.oktober i 2016, grep arbeidsminister Anniken Hauglie (H) inn med tvungen lønnsnemnd og stanset tidenes lengste sykehusstreik.

Manglet lege på vakt
Den direkte årsaken til dette var at Nordlandssykehuset tidligere samme dag, hadde sendt melding til fylkeslegen, fordi det ikke fantes en lege til å dekke en vakt som skulle starte samme kveld, på medisinsk avdeling.

Legene på avdelingen var streike-solidariske, og meldte seg ikke til å ta den ledige vakten.

Vi vil ha overskudd til både å elske vår partner og å rydde i garasjen Hanne Winge Kvarenes

Anført av Hanne Winge Kvarenes, «streikegeneral» og overlege ved Medisinsk klinikk, gikk legene til HR-sjefens kontor med en ferdig utfylt søknad om dispensasjon, en vanlig spilleregel i streik.

Men sykehusledelsen ville ikke behandle søknaden, fordi de mente det ikke var streikekomiteen som skulle vurdere forsvarligheten.

– «Kjøttsåret» har fått en sutur
En beslutning fra ledelsen om å beordre en lege på jobb, ble like etter trukket tilbake. Da var det ikke lenger mulig å opprettholde et forsvarlig medisinsk øyeblikkelig hjelpstilbud – og streiken var over.  

Nå forteller Hanne Winge Kvarenes at hun er lettet: Onsdag denne uken ble det klarte at Spekter og Legeforeningen har kommet til enighet, etter å ha tatt turen om rettsapparatet, blant annet. 
– Først og fremst kjenner jeg på lettelsen over at dette «kjøttsåret» av en konflikt endelig har fått en sutur, sier Winge Kvarenes til Dagens Medisin.

– Dernest er jeg glad for at regelverk, rettssystem og den norske arbeidslivsmodellen tilsynelatende fungerer slik at anstendigheten vant fram til slutt.  For nå kan arbeidsgiver kan ikke kreve at de ansatte jobber langt utover arbeidsmiljøloven uten forutsigbarhet og trygg fordeling mellom arbeid og hvile - og uten fagforeningens beskyttelse i ryggen.

Hun peker på at leger står personlig ansvarlige etter helsepersonelloven om noe går galt.

– Det gjør ikke arbeidsgiver, sier hun.

 – Også sykehusleger må kunne leve vanlige liv; Gå på foreldremøter, kjefte på unger, og kjøre til fotballcup en helg. Vi vil ha overskudd til både å elske vår partner og å rydde i garasjen når det trengs. Og vi vil være glade i jobben, sier hun, og legger til at hun er takknemlig og stolt av Legeforeningen.

– Malurten i begeret er tanken på hvor mye ressurser og tillit som har gått med i kampen for ikke å miste beskyttelser vi hadde i utgangspunktet. Kanskje Spekter ler best tross alt, undrer Kvarenes.

Sykehusstreiken startet 7.september 2016, etter at forhandlingene mellom Spekter og Legeforeningen brøt noen måneder tidlgere.

Totalt omfattet streiken 619 arbeidstakere ved 13 helseforetak og to regionale helseforetak.

Det hører med til historien at samtidig som Nordlandssykehuset ikke ville innvilge dispensasjon den omtalte dagen, skrev Dagens Medisin at både Oslo universitetssykehus og Haukeland universitetssjukehus hadde innvilget slike dispensasjoner.

Men på ettermiddagen den 11.oktober, snudde ledelsen ved Haukeland, og sendt en epost til Dagens Medisin der de skrev at det «hadde skjedd en feil på grunn av ferieavvikling og uklare beskjeder».

Powered by Labrador CMS