Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

– Spekter var arrogante

Olaug Bollestad (KrF) mener Spekter har vært for lite ydmyk og nær ødela trepartssamarbeidet. Likevel sier både hun og stortingspolitiker Carl-Erik Grimstad (V) «halleluja».

Publisert: 2018-01-24 — 14.53
Denne artikkelen er over tre år gammel.

– Dette er en betydningsfull dag og viser at det er mulig å komme til enighet selv om man har vært uenige.  Det gir jeg ros til Spekter og til Legeforeningen for. Jeg skulle sagt «halleluja», sier leder av Stortingets helse- og omsorgskomité, Olaug Bollestad (KrF).

Hun er svært glad for at Legeforeningen og Spekter kom til enighet i den lange sykehuskonflikten. Men Bollestads «halleluja» er ikke helhjertet, og stortingspolitikeren viser til at Spekter har vært arrogante.

– Jeg hadde et møte i høst med Sylvia Brustad da hun begynte i Spekter. Jeg var ganske tydelig på hva jeg synes om at arbeidsgiverne og arbeidsgiverorganisasjoner må vise større ydmykhet og ikke arroganse overfor arbeidstakerorganisasjonene.

– Hva bestod denne arrogansen fra Spekter av?

– At Spekter skulle ha styringsretten over folks liv. Jeg følte Spekter nesten ødela det trepartssamarbeidet som har vært viktig for norsk helsevesen. Derfor er jeg kjempeglad for at partene nå har kommet til enighet – og at vi nå kan bygge ny tillit, nesten restarte. Det er utrolig viktig for fremtiden i norske sykehus og i primærhelsetjenesten, mener KrF-politikeren, som selv har mange års erfaring som sykepleier.

– Hva var Brustads reaksjon på din kommentar?

– Hun var jo helt ny og kjente ikke saken så godt. For meg var det viktig å sende et signal.

Brustad tilbakeviser
Direktør for Spekter-Helse, Sylvia Brustad, svarer slik på spørsmålet om Spekter har vært arrogante:

– Nei, nei, jeg opplever overhodet ikke det, jeg skjønner ikke hvor Bollestad vil med den kommentaren. Jeg husker samtalen, men føler meg ikke truffet av det. Når Spekter har stått på sine posisjoner slik Spekter har gjort, så er det en grunn til det, sier Brustad til Dagens Medisin og tilføyer:

– Den viktige grunnen er at man faktisk må ha leger på vakt slik at folk får behandling når de trenger det. Det har vi fått gjennomslag for å kunne planlegge for i denne avtalen, og det er det som er viktig. Det handler ikke om arroganse, det handler om å være konstruktiv for å finne løsninger.

Viktig for gjenreist tillit
Carl-Erik Grimstad (V) sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Han istemmer Bollestad sitt «halleluja-rop».

– Dette kommer til å bety noe for tilliten til norsk helsevesen fremover. Tilliten fikk seg en knekk under legestreiken. Det var jo ikke alle som var enige med legene den gang og mente legene gikk for langt. Hvis vi kan unngå slike konflikter med et godt trepartssamarbeid og godt avtaleverk, så vil det komme oss alle til gode, sier Grimstad.

Hør hele intervjuet øverst i saken – og om hva Bollestad og Grimstad mener om trepartssamarbeidet og betydningen av sykehuskonflikten for andre sektorer enn helsevesenet.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Konfliktlinja må avblåses 25.01.2018 10.52.26

  Kostbar og unødvendig konfliktlinje som har svekket pasienttilbudet over tid. Pølse Hansen har blitt godt betalt for å jukse med Spekters omdømme. At sykehusene i tillegg pålegges å betale Spekter for egen omdømmebygging og konfliktlinja er en skandale. Hvor mye har sykehusene betalt Spekter siden 2002?

 • LiS2 24.01.2018 19.27.23

  Grimstad, de som ikke har enige med legene tenderte til å ha aktuelle eller tidligere ansettelsesforhold hos Spekter. Det har sjelden vært så uniform støtte over så mange ulike industrier som det akademikerne opplevde under streiken. Brustad kan potensielt bli en god samarbeidspartner, langt høyere forhåpninger til henne enn Bratten! Så lenge Brustad holder Pølse-Hansen på en armlengdes avstand, lytter til fagfolk og setter pasientbehov før direktørenes så kan vi sammen gjøre det kjempebra!

 • lege 24.01.2018 15.03.32

  Tydelig tale. Hvis ikke dette er game over for Bratten og hoffet hennes, så kommer aldri tilliten tilbake. Da blir det lov å oppføre seg som arrogant som arbeidsgiver, og komme fra det uten konsekvenser. Vi må få bort denne ødeleggende og inkompetente styringskulturen for å få tilbake innsatsviljen i helsevesenet.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!