Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Norske helseteknologi-gründere vil satse i Canada

Her får medtek-selskapene råd om hvordan de kan lykkes i det nord-amerikanske markedet.

Annons:

TORONTO (Dagens Medisin): Denne uken er en stor delegasjon av norske helseaktører med helseminister Bent Høie i spissen, på studietur til Toronto i Canada. Hensikten er å lære av hvordan de har bygget en næring på helseinnovasjon.

Dette skal Helse- og næringsdepartementet bruke i sitt arbeid med stortingsmeldingen om helsenæring, som kommer neste år. Med i følget er blant annet to gründere som har satset på ehelse.

Vil vokse i Canada
Morten Andresen og selskapet Imatis står bak en rekke IKT-løsninger som blant annet gjør innsjekk og betaling på sykehusene lettere. Flere norske sykehus og kommuner er kunder, og de har også levert løsninger til sykehus i Australia. Nå snuser de på det nord-amerikanske markedet.

– Vi er her for å lære om hvilke muligheter som finnes i det canadiske markedet. Vi har allerede én kunde her, men ønsker å finne ut hva som kan være neste steg, sier Andresen.

Avstandsoppfølging av eldre
Det gjør også Lars Dahle, daglig leder i Dignio, som har utviklet IKT-løsninger for avstandsoppfølging og medisinstøtte for eldre med kroniske lidelser. De har gode resultater å vise til fra de norske kommunene som har testet det ut, og ser nå mot større markeder.  

– Kommunene som bruker vår løsning sparer penger på sykehjemsopphold, sykehusinnleggelser og legevaktbesøk. Men den ammunisjonen ønsker vi oss nye markeder, og vi ser etter gode muligheter for å demonstrere effekten av det vi har gjort. Det blir ikke færre varme hender i eldreomsorgen, men brukerne rapporterer at de setter pris på å bli mer selvstendige, sier Dahle.

Som leder av tidligfase-bedrift opplever han at myndighetenes virkemiddelapparat for å støtte opp når bedriften skal skalere opp fra pilot-stadiet, er svært begrenset. Derfor ser han nå til Canada, hvor samarbeidet mellom det offentlige og private aktører ser ut til å fungere bedre.

– Canada har en del fellestrekk med Norge, både kulturmessig og i måten helsesystemet er organisert. Også her er det store avstander, som er en god faktor for oss å bygge på, sier Dahle.

Denne uken får selskapene og politikerne besøke både innovasjonsklynger, testsentre og sykehus i Toronto – hvor de møter potensielle samarbeidspartnere.

Fikk tips fra næringsstrateg
De norske gründerne benyttet blant annet muligheten til å søke råd hos Zayna Khayat, som jobber med å hjelpe helseteknologi-bedrifter med å få produktene sine implementert i helsetjenesten. Hun tipset de norske gründerne om aktuelle samarbeidspartnere for dem i byen.

Hun peker på at Norge og Canada har mye til felles, og mener Canada er et godt sted å begynne for norske helseteknologi-leverandører som ønsker innpass på det globale markedet.

– Canada har mye til felles med Europa, men mye er også likt med USA. Derfor er Canada ett bra sted å starte for å komme inn på det nord-amerikanske markedet. Man kan bruke maskineriet vårt og vi blir første kunde, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

FIKK RÅD: Gründerne Lars Dahle, Fredrik Gulowsen og Morten Andresen i samtale med næringsstrategen Zayna Khayat under besøket i Toronto. Foto. Lasse Moe

– Norge har mye å lære
Hun tror de norske politikerne kan lære mye av hvordan Canada de siste fem-ti årene har samlet kreftene for å bli internasjonalt konkurransedyktige i helseteknologi-kappløpet.

– Myndighetene utformer politikken, har penger og muligheten til å se hele systemet under ett. Det er en mektig kombinasjon, og myndighetene har en strategisk viktig rolle i å fylle gapene rundt kapital, fjerne regler som ikke hører hjemme i det 21. århundret og koble sammen hele systemet, sier Khayat.

 

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Organdonasjons-striden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!