Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

DIABETES: En person med diabetes måler blodsukkeret. Ny studie viser at leger ofte ikke fanger opp en tredje diabetestype. Illustrasjonsfoto: GettyImages

DIABETES: En person med diabetes måler blodsukkeret. Ny studie viser at leger ofte ikke fanger opp en tredje diabetestype. Illustrasjonsfoto: GettyImages

Forskere: Leger overser tredje diabetesform

Mange pasienter feildiagnostiseres med diagnosen diabetes type 2 når de egentlig har en tredje variant av sykdommen, ifølge ny forskning.

Annons:

Den tredje formen kalles for diabetes type 3 og kan eksempelvis oppstå på grunn av betennelser eller svulster i bukspyttkjertelen. I en studie i tidsskriftet Diabetes Care, som er omtalt av svenske Dagens Medicin, fremholder britiske og amerikanske forskere at diabetesformen sannsynligvis er vanligere enn antatt.

Forskerne har gjennomgått data for mer enn to millioner pasienter med nydiagnostisert diabetes i England. Da fant de at den tredje typen diabetes var noe mer vanlig enn type 1 diabetes hos voksne. Datainnsamlingen skjedde mellom 2005 og 2016.

Alvorlige konsekvenser
Ifølge forskningen blir mange pasienter med type 3 diabetes feildiagnostisert med type 2 diabetes. Dette skjedde med 88 prosent av pasientene i studien. Dette kan få alvorlige konsekvenser fordi personer med den tredje typen diabetes har dårligere glykemisk kontroll og trenger insulin på et tidligere stadium, påpeker forskerne.

De etterlyser bedre kunnskap og forståelse av type 3 diabetes i helsevesenet. Når en pasient diagnostiseres med diabetes, bør legen alltid finne ut om personen har eller hatt pankreassykdommer, skriver forskerne.

– Viktig problemstilling
Trond Geir Jenssen, overlege ved Oslo universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo, mener studien tar opp en viktig problemstilling.

– Vi er altfor unyansert når vi setter diagnosen diabetes type 2. Generelt sett har vi lenge diskutert om betegnelsen «diabetes type 2» er en miks av forskjellige undergrupper av diabetes hvor vi ikke kjenner alle mekanismene, sier Jenssen.

Det norske legemiljøet og Helsedirektoratet har ikke tatt i bruk betegnelsen «diabetes type 3» så langt. I stedet kaller man diabetes etter pankreassykdom for sekundær diabetes.

– Dette vil trolig bli diskutert på nytt i den nye revisjonen av retningslinjene som skjer dette halvåret. Det er en viktig kunnskap at diabetes sekundært til eksokrin pankreassykdom (sykdom i fordøyelsesdelen av pankreas, red.anm.) ofte destruerer så mange langerhanske øyer at pasienten blir insulinavhengig på et tidlig tidspunkt, sier Jenssen.

Relaterte saker
Ny diabetesplan skal hjelpe ungdom

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

FØRSTE STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

– Det er nok å gripe fatt i3

NY STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

Nå må Høie dele departementet med ny statsråd1

RIKSREVISJONEN AVDEKKER STORE SVAKHETER VED HELSEREGISTRE

– Det mangler reell resultatstyring og oppfølging

FORVENTNINGER TIL SYKEHUSTALEN

– Bent Høie må erkjenne tillitskrisen

NY FINANISERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Mener Ap kritiserer ordning de selv ville innføre

SVÆRT SMÅ PASIENTGRUPPER MED ALVORLIG SYKDOM

Klargjør vilkårene for aksept av høyere medisinpris1

NY FINANSIERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Taper millioner - varsler kutt3

RANDOMISERT STUDIE PÅ METAKOGNITIV TERAPI

Viste bedre effekt ved angst enn kognitiv terapi1

ENDRING FRA 1. JANUAR I ÅR:

Raskere tilbake-ordningen legges om1

Ny akuttmedisinsk forskrift

Sterkt kritiske til krav om bakvakt11

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!