Rapporten viser siden 1998 har det vært en halvering av oppholdsdøgnene i det psykiske helsevernet for voksne. Foto: Illustrasjonsfoto: Per Corneliussen

Fortsatt store forskjeller i tilbudet ved de distriktspsykiatriske sentrene

En ny rapport fra helsedirektoratet viser at det gjenstår mye før de distriktspsykiatriske sentrene (DPS) er ferdig utbygd. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Rapporten «Distriktspsykiatriske tjenester 2016» viser også at det er store geografiske forskjeller i behandlingstilbudet.

Noe av det som kommer frem i rapporten er:

  • I mange områder dekker DPS-ene det meste av tjenestebehovet. I andre områder ligger hovedtyngden av virksomheten fortsatt på sykehusene.
  • Det er en målsetting å styrke akutt-funksjonene ved DPS-ene. I noen foretak går likevel mer enn 90 prosent av øyeblikkelig hjelp-innleggelsene til sykehus. I andre områder står DPS-ene for over 50 prosent av disse innleggelsene.
  • Det har også vært en målsetting å bygge ut alders-relaterte tjenester ved DPS-ene. Likevel er fortsatt alderspsykiatri i all hovedsak lokalisert ved sykehusene. 

Avdelingsdirektør Gitte Huus sier i en kommentar at DPS-ene skal være hjørnesteinen i det psykiske helsevernet.

– Utbygging av et likeverdig tilbud i alle deler av landet må derfor gis høy prioritet. En må imidlertid påse at reduksjonen i antall døgnplasser i spesialisthelsetjenesten følges opp med nødvendige polikliniske og ambulante tilbud i DPS-ene og etablering av boliger og tjenester i kommunene, sier Huus.

Rapporten viser også at:

  • Fra 1998 og fremover har det skjedd en forskyvning i virksomheten fra sykehus til DPS, og fra døgnbehandling til poliklinisk og ambulant virksomhet. Siden 1998 har det vært en halvering av oppholdsdøgnene i det psykiske helsevernet for voksne.
  • Fra 1998 til 2010 økte antallet utskrivninger, men de siste årene har antallet opphold gått ned. Justert for befolkningsveksten har antallet utskrivninger blitt redusert med 3 prosent fra 2008 til 2016.
  • Etter opptrappingsperiodens avslutning i 2008 har overføringen av døgnplasser og oppholdsdøgn fra sykehus til DPS langt på vei stoppet opp.
  • Den polikliniske og ambulante virksomheten fortsetter å vokse. Siden 2008 har antallet årsverk i poliklinikkene økt med 22 prosent. Veksten har vært særlig sterk i ambulant (oppsøkende) virksomhet, der årsverksinnsatsen er nær tre-doblet.
  • Sett i forhold til folketallet har antallet konsultasjoner blitt nær tredoblet (176 prosent) siden 1998. Veksten har i all hovedsak funnet sted ved DPS-ene.
Powered by Labrador CMS