Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Å ligge på sofaen eller bli i senga, kan ha vært evolusjonsmessig smart for å beskytte seg mot rovdyr, ifølge forskeren. Foto: Gettyimages

«Manneinfluensa» kan skyldes dårligere immunsystem

Fenomenet «manneinfluensa» kan ha sin rot i at menn faktisk blir mer syke av luftveisvirus enn kvinner, ifølge en kanadisk forskningsoppsummering.

Publisert: 2017-12-14 — 08.00
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Begrepet «manneinfluensa» blir ofte brukt om menn som blir forkjølet eller får en luftveisinfeksjon, og overdriver alvoret av symptomene.

En fersk forskningsoppsummering viser at menn faktisk kanskje blir hardere angrepet av luftveisvirus enn kvinner.

Kunnskapsoppsummering
Studien er publisert i The BMJ's Christmas issue, som tilbyr forskning med underholdningsverdi, men som er av like god kvalitet som BMJ's forskningsartikler forøvrig.

Den kanadiske forskeren Kyle Sue, ved Memorial University of Newfoundland, ville undersøke hvorvidt menn faktisk blir mer syke enn kvinner, og gikk gjennom tilgjengelig forskning.

Han fant at voksne menn har høyere risiko for dødsfall tilknyttet influensa enn kvinner.

Dårligere immunsystem
Menn får også mer komplikasjoner og har høyere dødelighet for mange luftveissykdommer. Noe tyder på at dette kommer av at menn har et mindre robust immunsystem.

Sue understreker imidlertid at det er nødvendig med mer forskning av høyere kvalitet på dette feltet, for det er fortsatt usikkert om det kan være miljømessige forhold som påvirker symptomer, immunrespons og varighet på sykdommen.

Ikke bare syting
Han mener imidlertid at det kan være urettferdig å bruke begrepet «manneinfluensa» om menn som klager over symptomene sine.

– Kanskje overdriver ikke menn symptomene, men har dårligere immunrespons på luftveisvirus, noe som kan føre til mer sykelighet og dødelighet enn vi ser hos kvinner, sier han i en pressemelding fra BMJ.

Klart for «mannerom»
Det er dessuten fordeler ved å bruke lite energi når man er syk, sier Sue. Å ligge på sofaen eller bli i senga, kan ha vært evolusjonsmessig smart for å beskytte seg mot rovdyr.

Han ser også for seg at tiden nå kan ha kommet for mannevennlige områder, utstyrt med enorme tv-er og lenestoler, hvor menn kan komme seg fra effektene av «manneinfluensa» i trygghet og komfort.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!