Styret i Helse Nord brukte tid på vedtaket onsdag ettermiddag. Marianne Telle, styreleder, fortalte om trusler hun har fått forut for møtet. Flere fra det kardiolgiske miljøet ved Nordlandssykehuset var tilstede på tilhørerbenken. Foto: Tom Melby/Avisa Nordland

Helse Nord-styret har bestemt seg i PCI-saken

På tredje forsøk vedtok styret i Helse Nord at også Bodø får hjertesenter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BODØ (Dagens Medisin): To ganger tidligere har styret i Helse Nord utsatt å behandle saken om fordelingen av et PCI-behandlingstilbud i nord, nå sist i oktober.
Nå er det klart at styret sier ja, og at dette i første omgang blir et dagtilbud.
Saken ble vedtatt med åtte mot en stemme.

– Positivt og fornuftig, det er en del forutsetninger vi må arbeide sammen med UNN-miljøet om. Det økonomiske grunnlaget for UNN er også sikret, er den første reaksjonen fra avdelingsoverlege Hanne Bjørnstad ved hjertemedisinsk avdeling ved Nordlandssykehuset, som sammen med kollega og kardiolog Anders Hovland er svært glad for avgjørelsen.
Les mer: Lars Vorland:– Styret kunne sagt ja, og gitt blaffen i alt mulig annet

Saken om hvorvidt koronar angiografi og PCI i behandling av hjerteinfarkt skal tilbys i Bodø i tillegg til i Tromsø, har pågått over et år, og har skapt massive reaksjoner i nord.

Spenningen foran onsdagens styremøte har derfor vært stor.

Møtet trakk ut i tid. Det tok fem timer å få vedtaket klart.
Telle oppfordret flere ganger styremedlemmene til å snakke ut, og legge alle spørsmål på bordet.

Avdelingsoverlege Hanne Bjørnstad ved hjertemedisinsk avdeling ved Nordlandssykehuset og kardiolog Anders Hovland er glade for avgjørelsen. Foto: Anne Grete Storvik

Prosjektdirektør i Helse Sør-Øst, Andreas Moan, var lederen for gruppen som sto for risikoanalysen som ble presentert nylig, viser til at et slikt styrevedtak er endelig.

– Men helseministeren kan jo i prinsippet overstyre i et foretaksmøte med det regionale helseforetaket.

«Lever på en rosa sky»
Moan holdt innlegg før møtet onsdag. Han pekte på at responsen fra UNNs fagmiljø, på utkastet til risikoanlayse, var spekket med følelses-ord, som de så seg nødt til å skrelle bort.
Her er noen av følelsene formidlet fra UNN i prosessen:

«Bastant, uforsvarlig, overflatisk, Tynt begrunnet, synsing, Overhodet ikke seriøst, Falske fakta, Trylle bort og Lever på en rosa sky», var blant uttrykkene Moan listet opp.

Et av styremedlemmene kommenterte også det at styret har blitt omtalt som et loppesirkus.

– Ingen kardiologer har snakket stygt om hverandre
–Når vi har sittet med fagfolkene ved UNN, har vi ikke hørt ett vondt ord om fagfolkene på Nordlandssykehuset, la han for øvrig til.

To fronter
I løpet av året som har gått i denne saken, har UNN-legene, frontet av klinikkleder Mads Gilbert, innkalt til to pressekonferanser der de hevdet at et PCI-tilbud også i Bodø vil rasere fagmiljøet og gi pasientene et dårligere tilbud. De hadde et klart standpunkt om at saken måtte utsettes.

 I Bodø og ved Nordlandssykehuset, har legene, som Vorland, vært opptatt av at de store forskjellene i dette behandlingstilbudet i regionen ikke er til å leve med, og krevd at tilbudet gis ved Nordlandssykehuset.

Dagens Medisin forsøkte onsdag ettermiddag å komme i kontakt med legene ved UNN som har frontet kritikken, deriblant Mads Gilbert, Thor Styrk Trovik og Terje Steigen, uten å lykkes.

Powered by Labrador CMS