Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

– Hver enkelt lege må endre kurs

Antibiotikaeksperter om situasjonen for antibiotikaresistens i Norge.

Publisert: 2017-12-01 — 11.00
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Nylig samlet den nasjonale konferansen om antibiotikaresistens på Gardermoen mer enn 250 helsepersonell fra hele landet.

Vi ba Morten Lindbæk, leder av Antibiotikasenteret for primærmedisin og Gunnar Skov Simonsen, som leder Norsk overvåkingsystem for antibiotikaresistens (NORM), om å gjøre opp status for situasjonen med antibiotikaresistens Norge. Se video øverst i saken!

– Situasjonen i Norge er gunstig sammenlignet med andre land. Men de skumle mikrobene som fins der ute kommer også på besøk til oss, så det er ingen grunn til å slappe av, sier Simonsen, som også er avdelingsleder for smittevern ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

På rett vei
Lindbæk påpeker at vi også i Norge har hatt dødsfall som følge av antibiotikaresistente bakterier.

– Vi ser stadig forvarsler på at dette nærmer seg. Noen mikrober blir gradvis mer resistente selv om vi fortsatt er i en gunstig situasjon, sier han.

Nær 90 prosent av all antibiotika forskrives i primærhelsetjenesten. Siden unødig bruk av antibiotika bidrar til økt resistens, har regjeringen satt som mål at antibiotikabruken utenfor sykehus skal reduseres med 30 prosent fra 2012 til 2020.

– Vi er cirka halvveis mot å nå det målet, så vi er ganske optimistiske med tanke på å komme i mål, selv om det var et ganske hårete mål. Det ser bedre ut enn vi hadde håpet på, sier Lindbæk.

– Stor utfordring på sykehus
På sykehusene er målet å redusere bruken av de bredspektrede antibiotikamidlene, som er mest resistensdrivende.

Les også: Her bruker de minst antibiotika

– Det gjøres mye godt arbeid, men det er først nå vi er kommet i gang med det systematiske arbeidet. Det er en stor utfordring for mange sykehus å snu skuta fra den praksisen som er etablert.

– Det er krevende å omsette overordnede nasjonale mål til at hver enkelt forskriver ser at det har betydning for hvordan man selv gjør jobben. Det er ikke lett å erkjenne at man skal endre kurs. Selv om vi har et selvbilde om at Norge bruker lite antibiotika, så er det andre land som bruker mindre enn oss. Det er ingen grunn til å tro at vi er mer syke eller trenger mer antibiotika. Historisk har vi også over tid økt bruken uten at det er grunn til det i befolkningen. Alle som praktiserer medisin må ta innover seg at man selv må justere kursen, det er det utfordringen ligger, sier Simonsen.

– Budskapet har nådd pasientene
På spørsmål om hva den enkelte lege selv kan gjøre svarer fastlege Morten Lindbæk at man må unngå å forskrive antibiotika ved vanlige luftveisinfeksjoner som veldig ofte går over av seg selv.

Les også: Knuser «antibiotika-myte»

– Det som er bra nå er at budskapet fra myndighetene har nådd frem til pasientene. For meg som fastlege er det lettere fordi pasienten ofte uten videre aksepterer at de klarer seg bra uten antibiotika. Det er en gunstig situasjon, og vi må smi mens jernet er varmt, sier han.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Antibiotikaforskriver 03.12.2017 21.15.38

  Med mindre du tror flertallet er fullstendig tøylesløse hedonister uten ett indre normsett så er er kritikken du kommet med litt vel pessemistisk Mennesker er sosiale dyr. Vi både genetisk og sosialt predisponert for handle både ut i fra egenytte og til fellskapets beste. Vedrørende problematikken med antibiotikaresistens er jo faktisk disse interessene sammenfallende. Er for øvrig ellers enig at mere strukturelle tilnærminger nok er konstruktivt enn generelle oppfirdringerr om å gjøre godt.

 • Skikkelig Dypt Kynisk og Regelmessig Antibiotikafeilforskriver 07.12.2017 19.19.50

  Jeg tror vi er en haug atomer. Jeg tror vi eksisterer utenfor bare hjernen min. Jeg tror bevisstheten er et epifenomen. Jeg tror at den sosiale samvittigheten kan sees på som et sett med handlinger man er komfortable med, ut ifra en hos noen mer, og hos andre mindre bevisst strategisk tilnærming til hvordan man skal flyte igjennom livet. I denne tankegangen finnes mer samarbeidende og mindre samarbeidende spiller, men ikke rett og galt, ikke godt og vondt, bare hva som er godt for videreføringen av deg selv og dine gener inn i evigheten. Folk i Norge lar seg manipulere og utnytte av maktmennesker, er ukritiske til maktbruken og de ikke-hederlige motivene til sentralt ansatte forvaltere, og holder fast ved den religiøse forestillingen om moralsk realisme, i stedenfor å se på hva slag systemer som gavner dem selv, og andre atomhauger som måtte gi livene deres flyktig mening.

 • Kyniker/feilforskriver 07.12.2017 19.30.21

  Og for å ta det tilbake til antibiotika, vi vet at vi bruker for mye tredje-gen cefalosporiner. Vi vet at cefotaksim er husets vin. Vi vet at vi kunne behandlet det meste empirisk med penicillin-gentamicin (el tobra), eller gentamicin-ampicillin, Samtidig så vet vi også at det er kulturelle forskjeller fra avdeling til avdeling, hvor noen gir faen i nyrene og prioriterer epler foran pærer, aksepterer høye peak verdier på lav GFR, mens det andre steder rynkes på pannen om man ikke bruker cefotaksim så fort kreatinin bikker 100. Har du opplevd å være arbeidsledig eller ikke få forlenget vikariater før? Det har jeg. Har du opplevd autoritære sjefer før? Det har jeg. Har du opplevd en eneste sjef som gir deg fast stilling fordi pasientene er så fornøyde? Det har ikke jeg. Har du opplevd en sjef som kaller deg inn på teppet, fordi en sykepleier mente det var riktig med marevan, og ikke skjønte hvorfor du tok fram NOAK? Jeg jobber kun etter egne fordeler. Jeg skylder ikke samf. en dritt

 • Kynikeren/statshateren 01.12.2017 20.07.48

  "Hver enkelt fastlege må endre kurs." "Mennesker må bli snillere og flinkere til å ta vare på hverandre" "Du må jobbe hardere og mer samvittighetsfullt" "Hver enkelt skattebetaler må ta ansvar for samfunnet og slutte å kjøpe svarte tjenester." "Hver og en av oss må få vinger og begynne å fly" Hva er ditt favoritt må-utsagn? Send inn forslagene dine til radio not my fucking business og vinn en pose twist sponset av folkehelseinstituttet.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!