Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

KAMPANJE: Stadig flere yrkesgrupper dokumenterer sex-trakassering av kvinner. Illustrasjon: Colourbox

KAMPANJE: Stadig flere yrkesgrupper dokumenterer sex-trakassering av kvinner. Illustrasjon: Colourbox

4 av 10 kvinnelige leger rapporterer om sex-trakassering

– Definitivt urovekkende, sier den svenske legepresidenten Heidi Stensmyren.

Annons:

Svenske Dagens Medicin viser til en undersøkelse som «Framtidens karriär – läkare» har gjennomført blant et tilfeldig utvalg kvinnelige leger i Sverige. Undersøkelsen ble gjennomført i mellom 22. og 24. november i år, og 1.353 leger svarte.

Det viste seg at 40 prosent av de kvinnelige legene rapporterte å ha blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep på jobb.

Blant disse 40 prosentene oppga 54 prosent at de hadde blitt trakassert eller utsatt for overgrep fra en pasient, og 50 prosent var utsatt for dette fra en overordnet leder eller kollega.

Mørketall
– Selv om fenomenet er kjent fra før, er resultatet fra undersøkelsen definitivt urovekkende. Dette illustrerer hvor store mørketallene faktisk er og hvor utbredt problemene er, til tross for at vi ofte betrakter Sverige som et likestilt land, sier svenske Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till avisen «Framtidens karriär – läkare».

MAKTOVERGREP: – For oss er det viktig å sikre at flest mulig får faste stillinger, at det er gode ansettelsesprosesser og et godt tillitsvalgt-apparat som kan motvirke denne typen overgrep, som egentlig er maktovergrep, sier legepresident i Norge, Marit Hermansen.

Har ikke norske tall
President i Legeforeningen, Marit Hermansen, sier at vi ikke har tall på dette blant norske leger.

– Det er vanskelig å si om disse tallene også stemmer for Norge. Men den siste debatten etter metoo-kampanjen har vist at det er store mørketall, så det er bra at dette kommer opp i dagen, sier Hermansen til Dagens Medisin.

Hun legger til at Legeforeningen som fagforening er opptatt av problemstillingen.

– Dette handler om maktutøvelse. For oss er det viktig å sikre at flest mulig får faste stillinger, at det er gode ansettelsesprosesser og et velfungerende tillitsvalgt-apparat som kan motvirke denne typen overgrep, som egentlig er maktovergrep. Arbeidsgiver et stort ansvar, og vi som enkeltmennesker har et medansvar for å melde fra når vi opplever noe, sier legepresidenten.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • midt i livet 28.11.2017 13.57.50

  Me too! Men aldri av eldre eller overordnet kollega, derimot av en bittelitt yngre, temmelig grenseløs fyr

Nyheter fra startsiden

STYRELEDEREN I HELSE NORD BLE TRUET

Iverksetter gransking etter trussel-saken 3

DATA FRA GLOBAL BURDEN OF DISEASE

– Har ikke tatt hjernesykdommer alvorlig nok

Vi besøkte det amerikanske toppsykehuset

Bli med inn på Mayo Clinic5

RAPPORT OM FASTLEGENES TIDSBRUK

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS8

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!