KAMPANJE: Stadig flere yrkesgrupper dokumenterer sex-trakassering av kvinner. Illustrasjon: Colourbox Foto:

4 av 10 kvinnelige leger rapporterer om sex-trakassering

– Definitivt urovekkende, sier den svenske legepresidenten Heidi Stensmyren.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Svenske Dagens Medicin viser til en undersøkelse som «Framtidens karriär – läkare» har gjennomført blant et tilfeldig utvalg kvinnelige leger i Sverige. Undersøkelsen ble gjennomført i mellom 22. og 24. november i år, og 1.353 leger svarte.

Det viste seg at 40 prosent av de kvinnelige legene rapporterte å ha blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep på jobb.

Blant disse 40 prosentene oppga 54 prosent at de hadde blitt trakassert eller utsatt for overgrep fra en pasient, og 50 prosent var utsatt for dette fra en overordnet leder eller kollega.

Mørketall
– Selv om fenomenet er kjent fra før, er resultatet fra undersøkelsen definitivt urovekkende. Dette illustrerer hvor store mørketallene faktisk er og hvor utbredt problemene er, til tross for at vi ofte betrakter Sverige som et likestilt land, sier svenske Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till avisen «Framtidens karriär – läkare».

MAKTOVERGREP: – For oss er det viktig å sikre at flest mulig får faste stillinger, at det er gode ansettelsesprosesser og et godt tillitsvalgt-apparat som kan motvirke denne typen overgrep, som egentlig er maktovergrep, sier legepresident i Norge, Marit Hermansen.

Har ikke norske tall
President i Legeforeningen, Marit Hermansen, sier at vi ikke har tall på dette blant norske leger.

– Det er vanskelig å si om disse tallene også stemmer for Norge. Men den siste debatten etter metoo-kampanjen har vist at det er store mørketall, så det er bra at dette kommer opp i dagen, sier Hermansen til Dagens Medisin.

Hun legger til at Legeforeningen som fagforening er opptatt av problemstillingen.

– Dette handler om maktutøvelse. For oss er det viktig å sikre at flest mulig får faste stillinger, at det er gode ansettelsesprosesser og et velfungerende tillitsvalgt-apparat som kan motvirke denne typen overgrep, som egentlig er maktovergrep. Arbeidsgiver et stort ansvar, og vi som enkeltmennesker har et medansvar for å melde fra når vi opplever noe, sier legepresidenten.

Powered by Labrador CMS