PARTENE IKKE ENIGE: Legepresident Marit Hermansen og leder i Akademikerne helse, Rune Frøyland, møtte Spekter-direktørene dagen etter dommen i Arbeidsretten. Nå har Legeforeningen kommet med et forslag til løsning, som Spekter ikke har godtatt. Partene er imidlertid enige om at de ønsker en forhandlingsløsning fremfor ny behandling i nemnda. Foto: Målfrid Bordvik

Legene har sendt løsningsforslag til Spekter

Legeforeningens krav er nøyaktig det samme som før, nemlig kollektivt rullerende arbeidsplaner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Før helgen kom Legeforeningen med et løsningsforslag til Spekter i den fastlåste sykehuskonflikten. Slik håper Legeforeningen å unngå at saken igjen skal behandles i Rikslønnsnemnda etter dommen i Arbeidsretten.

Ønsker ro
– Vi mener det vil være bra for begge parter og sykehusene hvis vi blir enige, fremfor å møtes på nytt i Rikslønnsnemnda. Dette har vært en lang og vanskelig konflikt, så nå er det avgjørende at vi skaper ro i sykehusene, sier Marit Hermansen, president i Legeforeningen.

Da Legeforeningen gikk til streik i fjor høst var det fordi de ønsket å tariffeste praksisen med «rullerende arbeidsplaner». Over ett år senere er det fortsatt det samme kravet som gjelder: Legenes forslag til løsning er at arbeidsplaner skal settes opp og rullere etter et fast mønster basert på antall leger i vaktsjiktet.

– Løsningsforslaget vårt er skrelt helt ned til det som var kjernen i konflikten, nemlig å sikre kollektivt vern. Vi vil stadfeste den praksisen som har vært med kollektive, rullerende tjenesteplaner. Vi legger selvfølgelig også opp til at man kan avtale andre løsninger lokalt, sier Hermansen.

Dette er saken

* Sykehuslegene streiket fra 7. september til 11. oktober i fjor, da regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd. Konflikten handlet om legenes arbeidstidsordninger.* Leger har frivillig avtalt Norges mest omfattende unntak fra arbeidsmiljøloven med 60 timers arbeidsuker og 19 timers vakter. * Legeforeningen streiket for å tariffeste «rullerende arbeidsplaner» som vilkår for den utvidede arbeidstiden, noe Spekter nektet.* I februar i år ble konflikten behandlet i Rikslønnsnemnda. Legene tapte, og tariffavtalen ble videreført som før.* I april stevnet Akademikerne helse Spekter for retten.* Akademikerne hevder at Rikslønnsnemnda hadde «gått utover sin kompetanse» da de videreførte avtalen med unntak fra arbeidsmiljøloven, uten samtykke fra Legeforeningen. De krevde at denne delen av tariffavtalen skulle kjennes ugyldig.* Saken ble behandlet i Arbeidsretten 2. til 5. oktober.* Dommen slår fast at Rikslønnsnemnda ikke hadde lovhjemmel til å videreføre arbeidstidsunntakene. Hele tariffavtalen ble kjent ugyldig.* Rikslønnsnemnda skal nå behandle saken på nytt, med mindre partene selv kommer til enighet. Inntil videre gjelder tariffavtalen fra 2014.

– Ikke i tråd med signaler
Søndag fikk Legeforeningen svar fra Spekter på løsningsforslaget.

– Svaret fra Spekter er ikke i tråd med signalene vi har fått fra helseforetakene, sier Hermansen.

Mens Legeforeningen ikke ser behov for flere forhandlinger, mener hun at Spekter legger opp til en omfattende meklingsrunde.

– Jeg hører fra ulike hold at man ønsker å legge dette bak seg og gå videre. Konflikten har allerede kostet mye. Tillitten er brutt ned og det har påvirket samarbeidsrelasjonene i sykehusene. Vi har vært hos megler, i streik, i nemnd og i Arbeidsretten, så det er ingen grunn til å starte på nytt. Vårt løsningsforslag løser konflikten, så vi kan legge den bak oss, sier Hermansen.

– Må se fremover
– Regner dere med at Spekter ville gå med på løsningen, som er nøyaktig det samme dere har krevd før?

– Vi har fått signaler om at det er et ønske om ro i sykehusene. Da mener vi at Spekter må se fremover. Nå har vi en prinsipiell og endelig dom i Arbeidsretten som sier at det er vi som fagforening som må gjøre disse vurderingene. Vi sier at vi vil videreføre disse unntakene, som er helt nødvendige i sykehusene, men at vi må ha dette sikkerhetsnettet som kollektivt, rullerende arbeidsplaner gir.

– For å finne en løsning må vel også Legeforeningen være villig til å gi noe?

– Vi har ikke krevd noe annet enn dette. Vi har konsentrert oss om det som Arbeidsrettens dom vektlegger, og lagt alt annet til side, sier Hermansen.

RHF-samarbeid i stampe
Legeforeningen reagerer på at svaret fra Spekter kom dagen før Spekter møter de administrerende direktørene i de regionale helseforetakene i et møte på Gardermoen.

– Jeg tar for gitt at vårt løsningsforslag diskuteres og realitetsbehandles på dette møtet. Her møtes de som driver sykehusene og faktisk har kjent konflikten på kroppen, sier Hermansen.

I løsningsforslaget stiller Legeforeningen seg positive til å delta i et prosjekt igangsatt av RHF-ene om legenes lønns- og kompensasjonsordninger. Dette ble klart allerede før dommen i Arbeidsretten. Legeforeningen krever nå at prosjektgruppen skal ha like mange deltakere fra hver av partene for å gå videre i dette samarbeidet, som hittil ikke har kommet i gang.

Spekter: Vil ikke diskutere i media
Spekter svarer slik på løsningsforslaget fra Legeforeningen:

– Vi tok dagen etter Arbeidsrettens dom et initiativ overfor Akademikerne/Legeforeningen for å diskutere veien videre. Vi har blant annet foreslått at partene gjenopptar forhandlinger, og eventuelt ber om frivillig mekling for å komme fram til en forhandlingsløsning om ny overenskomst. Vi vil diskutere denne saken videre i partsrelasjonen med Akademikerne/Legeforeningen, og ikke i media eller det offentlige rom. For øvrig er alle Spekters posisjoner vedtatt hos våre oppdragsgivere, i dette tilfellet de fire RHF-sjefene, skriver kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i en e-post til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS