USYNLIGE: – Risikofaktorene for ikke-smittsomme sykdommer blir ofte usynlige, mener direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg. Foto: Per Corneliussen Foto:

For tidlig død redusert med 18 prosent på fem år

Målet er 25 prosent reduksjon av for tidlig død, det vil si dødsfall i alderen 30-69 år, innen 2025.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

DM ARENA/DIAKONHJEMMET SYKEHUS: Ikke smittsomme sykdommer, såkalte noncommunicable diseases (NCD), omfatter blant annet kreft, hjerte- og karsykdom, diabetes og kronisk lungesykdom (kols).

Ifølge den norske strategien og Verdens helseorganisasjon, er målet å redusere for tidlig død av NCD med 25 prosent innen 2025.

For perioden 2010-2015 har antallet NCD-dødsfall i Norge hos personer i alderen 30-69 år – som er definisjonen på for tidlig død –samlet gått ned med 17,9 prosent. Det fortalte Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet, som første foreleser på DM Arena fagseminar om den norske NCD-strategien.

Stoltenberg viste til at reduksjonen i for tidlig død av kreft var på 17,5 prosent og på 25,6 prosent for type 2-diabetes.

– For kols har antallet dødsfall gått ned med 1,8 prosent, og det er så liten nedgang at det er usikkerhet ved disse tallene. Men det gir håp om at økningen i dødsfall av kols vil snu, sa Stoltenberg.

Risikofaktorer
FHI-direktøren poengterer at kampen mot ikke-smittsomme sykdommer i stor grad handler om risikofaktorer.

– Men risikofaktorene blir ofte usynlige, og oppmerksomheten flyttes i for stor grad bort fra primærforebygging, mener Camilla Stoltenberg.

– I Norge mangler vi nasjonalt representative data om blodtrykk, høyde og vekt, kolesterol og langtidsblodsukker. Og vi bruker primært tall fra Tromsø-undersøkelsen og fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT, men vi mangler tall fra andre regioner. Vi mangler data på fordelingen av risikofaktorer i sårbare grupper, og vi mangler gode data om kols, diabetes og psykiske lidelser.

Norske beregninger kan ifølge Stoltenberg tyde på at nye tilfeller av type 2-diabetes er på vei ned.

– Det er veldig interessant, og det ser også ut som om sosial ulikhet er på vei ned, sa Camilla Stoltenberg.

Powered by Labrador CMS