Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
USYNLIGE: – Risikofaktorene for ikke-smittsomme sykdommer blir ofte usynlige, mener direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg. Foto: Per Corneliussen

For tidlig død redusert med 18 prosent på fem år

Målet er 25 prosent reduksjon av for tidlig død, det vil si dødsfall i alderen 30-69 år, innen 2025.

Publisert: 2017-09-27 — 16.25

DM ARENA/DIAKONHJEMMET SYKEHUS: Ikke smittsomme sykdommer, såkalte noncommunicable diseases (NCD), omfatter blant annet kreft, hjerte- og karsykdom, diabetes og kronisk lungesykdom (kols).

Ifølge den norske strategien og Verdens helseorganisasjon, er målet å redusere for tidlig død av NCD med 25 prosent innen 2025.

For perioden 2010-2015 har antallet NCD-dødsfall i Norge hos personer i alderen 30-69 år – som er definisjonen på for tidlig død –samlet gått ned med 17,9 prosent. Det fortalte Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet, som første foreleser på DM Arena fagseminar om den norske NCD-strategien.

Stoltenberg viste til at reduksjonen i for tidlig død av kreft var på 17,5 prosent og på 25,6 prosent for type 2-diabetes.

– For kols har antallet dødsfall gått ned med 1,8 prosent, og det er så liten nedgang at det er usikkerhet ved disse tallene. Men det gir håp om at økningen i dødsfall av kols vil snu, sa Stoltenberg.

Risikofaktorer
FHI-direktøren poengterer at kampen mot ikke-smittsomme sykdommer i stor grad handler om risikofaktorer.

– Men risikofaktorene blir ofte usynlige, og oppmerksomheten flyttes i for stor grad bort fra primærforebygging, mener Camilla Stoltenberg.

– I Norge mangler vi nasjonalt representative data om blodtrykk, høyde og vekt, kolesterol og langtidsblodsukker. Og vi bruker primært tall fra Tromsø-undersøkelsen og fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT, men vi mangler tall fra andre regioner. Vi mangler data på fordelingen av risikofaktorer i sårbare grupper, og vi mangler gode data om kols, diabetes og psykiske lidelser.

Norske beregninger kan ifølge Stoltenberg tyde på at nye tilfeller av type 2-diabetes er på vei ned.

– Det er veldig interessant, og det ser også ut som om sosial ulikhet er på vei ned, sa Camilla Stoltenberg.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • tk 29.09.2017 17.50.02

  Gjennomsnittstall er gjennomsnittstall. Tar du 100 mennesker og spør om skostørrelse så vil de fleste være mellom 37 og 43, men prøv å si til de med skostørrelse 47 at de skal passe inn i gjennomsnittet. slik er det vel også med gjennomsnitt av data man samler inn og "intervaller" som er "bra" og "ikke bra". Utfordringen med de fleste livsstilssykdommer er vel det sukkerholdige og karbohydratholdige kostholdet som gir lekk tarm og inflammasjoner i kroppen og karvegger etc. Viktig å evaluere norsk kostholdsråd mot Middelhavsdietten (Fedon fikk altså rett) som anbefales. Med alder så vil også hjerne cellene våre vanskeligere oppta glukose, og de "sulter" og dør slik at ketoniske dietter (for diabetes også) er interessante for å forebygge Alzheimer. Diettmessig mye å ta tak i, synd at leger har lite om dette i sine studier.

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

DM Arena Digital - Post ASCO

Full åpenhet om verdioverføringer

DMTV_AvtaleVerdioverforinger.jpg

– Viktig at samfunnet kan få innsyn

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!