Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

VIL HA FORBEDRINGER: Bent Høie har bedt de regionale helseforetakene sikre at unntakene blir kjent og praktiseres likt i hele landet – uten nærmere føringer. Arkivfoto: Anette Andresen

VIL HA FORBEDRINGER: Bent Høie har bedt de regionale helseforetakene sikre at unntakene blir kjent og praktiseres likt i hele landet – uten nærmere føringer. Arkivfoto: Anette Andresen

Nekter å svare om unntaksmedisin

Helseminister Bent Høie vil ikke svare på hvilke flere pasienter som skal få unntaksmedisin, selv om han har pålagt helseforetakene å endre ordningen.

Annons:

Helseminister Bent Høie sendte nylig et brev til de regionale helseforetakene, hvor han ba om at unntaksordningen for bruk av legemidler som ikke er behandlet systemet for Nye metoder, skal bli bedre kjent og praktiseres likt i hele landet.

Samtidig uttalte han til Dagens Medisin at han var bekymret for at pasienter, som oppfyller kravene, i dag ikke får behandling.

Ber om svar
Kreftlege Arne Berg i Norsk onkologisk forening reagerte på uttalelsene, og etterlyste svar på hvordan unntaksbestemmelsene skal endres og brukes.  

– Ordningen er formulert på en slik måte at den bare skal brukes i ytterst få tilfeller, og signalene fra toppen har hele tiden vært at det skal være veldig høy terskel for å bruke den. Hvis de som sitter og bestemmer dette mener at vi skal gi mer unntak, så må de si hvilke pasienter som skal få det og sørge for finansiering, krevde Berg.

Les også: Kreftlege ut mot «valgkamp-Høie»

Også fagdirektør Baard-Christian Schem i Helse Vest, som sammen med de andre fagdirektørene forvalter unntaksordningen, pekte på en rekke praktiske og prinsipielle problemer med å «myke» opp ordningen.  

Helseminister Bent Høie har ikke besvart Dagens Medisins spørsmål om hvordan han mener at unntakskriteriene bør endres, heller ikke etter at redaktør Markus Moe i Dagens Medisin tok opp spørsmålet i en kommentarartikkel. Helseministeren viser til tidligere uttalelser og brevet han har sendt helseforetakene.

– Valgkamp-utspill
– Et valgkamp-utspill uten håndfaste endringer, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) om helseministerens grep i denne saken.

– Problemstillingen med ulik behandling ulike steder i landet er velkjent og har vært oppe før. Siden ordningen har fått mye kritikk, prøver Høie å svare det ut på et eller annet vis. Men så lenge det ikke er noen faktiske endringer i kriteriene, eller mer håndfast hva han egentlig mener, så imponerer ikke det meg. Jeg tenker at dette er en presisering ut til offentligheten, mens det er høyst usikkert hvilken effekt det får i helsetjenesten, sier Toppe.

– Ikke nytt
Hun synes man kunne forventet at helseministeren var mer presis når han etterlyste endringer.

– Problemstillingen er ikke ny, og departementet kunne vært mer konkret i hva de faktisk foreslår. Når de ikke er det, så blir det usikkert hva dette innebærer, som igjen åpner for store forskjeller. Når han mener dette er såpass viktig at han sender brev, så burde han tatt styringen på det, sier Toppe.

Selv ønsker hun seg en nasjonal ordning, i motsetning til i dag, hvor det er fagdirektører på de enkelte sykehusene som avgjør hvilke pasienter som «skiller seg klart fra pasientgruppen for øvrig» - og dermed kan få ta i bruk nye, dyre medisiner før behandlingen er godkjent til bruk.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • B:T 04.09.2017 18.52.12

  Fagdirektøren er underlagt direktøre hva om feks.direktørens datter får en spesiell kreft type . hva da.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!