Venstres Ketil Kjenseth mener norske helsemyndigheter bør åpne for bruk av FreeStyle Libre. Arkivfoto: Per Corneliussen Foto:

– På tide at helseministeren griper inn

– I stedet for å skyggebokse om internasjonale studier og effekter, må vi bare komme i gang i Norge, sier Ketil Kjenseth (V).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helsemyndighetene har fremdeles ikke avgjort om norske diabetikere skal få refundert utgifter til den nye blodsukkermåleren FreeStyle Libre, slik Dagens Medisin har skrevet.

Saken ligger nå hos Bestillerforum, som har bedt Folkehelseinstituttet om mer informasjon før de kan ta stilling til om teknologien skal bli tilgjengelig for norske pasienter. FHI har hittil vurdert at gevinsten av metoden er usikker på bakgrunn av to studier.

Les også: Diabetesleger vil erstatte "blodige målinger"

Stortingsrepresentant Keil Kjenseth (V) sendte denne uken et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie om saken. Dette er andre gang han løfter temaet opp i Stortinget.

– Jeg synes det nå er på tide at helse- og omsorgsministeren griper inn. I stedet for å skyggebokse om internasjonale studier og effekter, må vi nå bare komme i gang i Norge. Da starter vi med alle barn med diabetes 1 i barneskolen - altså under 12 år. Neste gruppe er pancras-syke, som er avhengig av nærmest kontinuerlig blodsukkermåling, sier Kjenseth til Dagens Medisin.

– Pasienthensyn må veie tyngst
«Vil statsråden før skolestart ta initiativ til å gi barn i grunnskolen med diabetes 1 refusjon for stikkefri blodsukkermåler og overlate til HELFO å vurdere hvilke andre pasientgrupper som det neste året kan fases inn i refusjonssystemet for slik blodsukkermåling?», skriver Kjenseth i sitt spørsmål til Høie.

Han viser til at mer enn 2500 barn under 15 år med diabetes snart setter seg ved skolepulten sin. Noen av dem må måle blodsukkeret fire til seks ganger i løpet av skoledagen.

– Det finnes nå gode måleapparater som gjør at barna kan slippe med et stikk hver 14. dag, men som måler kontinuerlig – med en skanner og som samtidig sender oppdateringen rett på mobilen til mor eller far. Når kvaliteten på målingene også er mer enn god nok, er det hensynet til pasienten som må veie tyngst, mener Kjenseth.

– Ikke gode grunner til å utsette
– I Norge har metodevurderingen av Abbots stikkefrie blodsukkermåler Freestyle Libre nå blitt skyggeboksing mellom metode og ulike aktører i helsebyråkratiet. Å gi barna moderne måleapparater vil gi store praktiske fordeler for barna og gi foreldrene trygghet, mener Venstrepolitikeren.

Metoden er godkjent og metodevurdert i flere andre land, blant annet Frankrike. I Sverige gis det full refusjon.

– Jeg mener det er på tide å innføre refusjon for alle med diabetes 1, og at det ikke lenger er noen gode grunner til å utsette dette. Å innføre refusjon allerede nå for barn i grunnskolen vil lett la seg gjennomføre, så kan HELFO, som forvalter alle refusjoner knyttet til førstelinjetjenesten i helsesektoren, fase inn resten av pasientene fortløpende neste år, sier Kjenseth.

Powered by Labrador CMS