Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

40 år i helseindustrien

– Man må lære hele tiden og stadig tilpasse seg nødvendig kompetanse, sier Eckart Holtz. I år kan han se tilbake på 40 år i norsk helseindustri.

Annons:

 

Det har vært 40 år i rask utvikling og med store endringer, konstaterer Holtz. Han er daglig leder i NomVeC, LMIs datterselskap, som jobber med et system for å unngå forfalskede legemidler.

BRANSJE I ENDRING: LMIs Eckart Holtz har fått med seg fire tiår og store endringer i helseindustrien. – Samarbeidet mellom industri og akademia er mer regulert i dag, fastslår han. Foto: Anne Elisabeth Næss/LMI

Tyskeren lærte seg nordnorsk først – da han under biologi-studiene fikk stipend for å jobbe i ett år med marinbiologi i Tromsø. Og Norge ga mersmak. Det førte til både norsk kone og norsk jobb.

Utviklingsgrunnlaget
Direkte fra studiene begynte Eckart som teknisk assistent i Nyco. Senere fikk han en forskerstilling, før han etter hvert ble avdelingsleder og forskningssjef for medisinsk biologi.

– Nyco var en innovasjonsbedrift og ble verdensledende på ikke-ioniske kontrastmidler. Vi klarte å forske frem noe som ga langt mindre bivirkninger for pasientene. Det var en morsom tid, forteller Holtz.

Selskapet vokste – og fusjonerte. En tid het det Nycomed Hafslund. Så ble det splittet: Farmadelen av Nycomed ble etter hvert solgt til Takeda og Nycomed Imaging ble solgt til GE Healthcare.

Holtz peker på hvor viktig denne tiden var for grunnlaget i norsk farmautvikling: – Et slikt innovativt lokomotiv gir store ringvirkninger innenfor kompetanse og erfaring, både når det gjelder forskning og internasjonalt samarbeid og partnerskap, sier han.

Fra denne tiden i Nyco ble folk med viktig kompetanse spredt til både etablerte selskaper og til gründerbedrifter, til Forskningsrådet og til universitetsmiljøene.

Endringene
I 2007 ble Holtz forskningsdirektør i Pronova, så selvstendig konsulent, før han havnet i LMI som seniorrådgiver.

Når han ser seg tilbake, er det spesielt bildet på hvordan forskning og utvikling foregår, som har endret seg mest: – De fleste store selskapene har bygget ned, eller satt forskningsvirksomheten ut av landet, og i stedet gått i partnerskap med de forskningsbaserte oppstartbedriftene. Det er også mye mer regulert hvordan samarbeidet mellom industri og akademia skal foregå.

Det er bra for begge parter, ifølge Holtz.

– Med 40 år i en bransje med store endringer må det ha vært tøft å henge med hele tiden, eller enda mer å være i front av utviklingen?

– Jo, man må lære hele tiden og stadig tilpasse seg den kompetansen som er nødvendig, svarer han.

Kunnskap gir trygghet
Da Holtz begynte i LMI og følte seg rimelig kompetent på arbeidsfeltet sitt, hørte han at sine nye kolleger engasjert diskuterte «bagatellgrensen». – Jeg hadde aldri hørt om denne «bagatellen». Da er det viktig å stille spørsmål, smiler han.

Etter en yrkesmessig lang arbeidsøkt i internasjonal FoU-sammenheng finner Holtz det spesielt givende å ha tilegnet seg mye kunnskap om norsk helse- og legemiddelpolitikk i LMI de siste årene.

– Det er fint å kunne bruke denne kunnskapen for etablering av et godt norsk system som skal hindre at forfalske legemidler kommer frem til pasienten.

Fra Dagens Medisin 13/2017

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Politikk og økonomi

Henla sak mot Helsepartiet

FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

– Helseatlas er ingen gapestokk

PROTESTERER MOT HJERTESENTER I BODØ

UNN-leger ut mot PCI-anbefaling2

AVDEKKER FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

Ulik bruk av mulig livreddende behandling

AVDEKKER FORSKJELLER I KOLS-BEHANDLINGEN

Minst 1 av 3 med kols er for dårlig fulgt opp2

KVINNER FIKK FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

10 kvinner får rettshjelp etter feilaktige operasjoner

FIKK FEILAKTIG FJERNET BRYST OG EGGSTOKKER

Dansk ekspert gransker de 21 feilaktige OUS-operasjonene2

PÅSTANDER OM HEMMELIGHOLD OG FRYKTKULTUR

Helsepartiet ekskluderte 13 medlemmer17

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!