ABORTLOVEN: Etter 12. svangerskapsuke må kvinnen søke en abortnemnd om abort. De fleste søknadene blir innvilget. Bildet viser et ultralyd-apparat på sykehus. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Varsler abortnemnd-avgjørelse innen kort tid

Helsedepartementet gjennomgår innspillene fra høringsrunden.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

VIL HA LIK BEHANDLING: – Bakgrunnen for forslaget er at vi ser store forskjeller i praksis mellom primærnemndene, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet. Arkivfoto: Per Corneliussen

Regjeringens forslag om å kutte i antall abortnemnder ved norske sykehus, har nylig vært ute på høring. Flere organisasjoner mener fjerning av nemnder vil svekke kvinners rettigheter, og blant sykehusene er meningene delte.

– Departementet gjennomgår nå høringsinnspillene og kommer tilbake til oppfølging i løpet av kort tid, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet.

«Kort tid» betyr i denne sammenheng at en avgjørelse vil komme «tidlig høst», ifølge Erlandsen.

– Bakgrunnen for forslaget er at vi ser store forskjeller i praksis mellom primærnemndene, blant annet i hvordan de tilrettelegger for å snakke med kvinnene. Mange nemnder behandler færre enn ti søknader hvert år. Den foreslåtte endringene med færre primærnemnder vil gi bedre kvalitet og lik praksis. Færre nemnder betyr ikke at kvinnen nødvendigvis må reise langt, vi vil legge til rette for at hun kan reise til nærmeste sykehus og være i kontakt med primærnemnden ved hjelp av videosamtale, sier Erlandsen.

Kvinnen har flere valg
– Flere er kritiske til forslaget i høringsrunden, og noen mener forslaget er kvinnefiendtlig. Hvordan ser dere på den kritikken?

– De som mener det er nok ikke glad i den ordningen som finnes med at kvinner etter 12. uke må søke om abort, og kritikken er knyttet til det. Det viktigste for oss med denne omleggingen er å få bedre kvalitet i saksbehandlingen og mer lik praksis i begjæring om abort. Kvinnen kan velge å ikke møte i det hele tatt, møte opp selv eller gjennom videosamtale. Forhåpentligvis vil noen av disse måtene være akseptable for kvinnen, sier statssekretæren.

Overlater kutt til RHF-ene
Regjeringen har ikke tatt stilling til antall primærnemnder.

– Det skal ikke avgjøres på et kontor i Oslo, men blir opp til RHF-ene å vurdere ut fra lokale forhold.

Powered by Labrador CMS