«Uten sidestykke»: – MSD er i gang med et forskningsprogram som savner sidestykke i selskapets historie. Når vi har så store programmer på gang, er det naturlig at noe av denne aktiviteten legges til Norge, sier policy manager Hans Petter Strifeldt i MSD. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Dette selskapet ga mest penger til forskning og utvikling

MSD betalte i fjor 44 millioner kroner til leger og sykehus for å drive legemiddelutvikling i Norge.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Fredag offentliggjorde legemiddelselskapene i Norge sine pengeoverføringer til helsepersonell og organisasjoner i Norge. Offentliggjøringen viser ifølge bransjeforeningen Legemiddelindustrien (LMI) at selskapene til sammen ga 114 millioner kroner til forskning og utvikling i 2016.

Den største bidragsyteren til forskningsoverføringene er MSD, som bidro med 44 av de 114 millionene. Dette er en økning fra 25 millioner kroner i 2015.

Forskningsprogram «uten sidestykke»
– For det første er MSD i utgangspunktet et veldig forskningsintensivt selskap, som alltid har drevet mye forskning. For det andre er MSD nå i gang med et forskningsprogram som savner sidestykke i selskapets historie. Når vi har så store programmer på gang, er det naturlig at noe av denne aktiviteten legges til Norge, sier direktør for samfunnskontakt, Hans Petter Strifeldt i MSD.

– Hva er forklaringen på økningen fra 2015?

– Det er satt i verk enda flere forskningsprosjekter på kreft i MSD. Vi forsøker å trekke til oss så mange vi kan, og synes vi har lyktes ganske bra med det.

Avhengig av drahjelp
Strifeldt forteller at de 44 millionene i all hovedsak består av pengeoverføringer til forskningsstiftelser – som regel kreftsykehus – som betaling for tiden og arbeidskraften som går med på å utføre den kliniske utprøvingen. De omfatter imidlertid ikke selskapenes utgifter til legemidlene, som sykehusene som hovedregel får gratis når de brukes i studier.

– Internt i MSD konkurrerer vi mye mellom landene om å tiltrekke oss studier, men vi er avhengige av drahjelp fra myndighetene for å bygge ut infrastrukturen slik at man kan gjennomføre flere studier i sykehusene. Der er det et stykke igjen å gå, men vi ser at det nå er en vilje til å gjøre noen grep, og vi bidrar gjerne til dette, sier Strifeldt til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS