Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Genene som er funnet og som nå knyttes til anoreksi, er tidligere forbundet med type 1-diabetes og autoimmune sykdommer som leddgikt.

Genene som er funnet og som nå knyttes til anoreksi, er tidligere forbundet med type 1-diabetes og autoimmune sykdommer som leddgikt. Foto: Thinkstock

Har funnet genvariant som kobles til anoreksi

For første gang er det funnet en genvariant som viser at anoreksi kan ha metabolske årsaker, ikke bare psykiske. 

Annons:

Studien ble gjennomført av Psychiatric Genetic Consortium Eating Disorders Working Group, en internasjonal samarbeidsgruppe med rundt 220 forskere fra en rekke institusjoner over hele verden.  

– Vi har lenge visst at anoreksi er en arvelig sykdom, blant annet gjennom tvillingstudier. Men det å finne selve genene er ikke like lett fordi slike studier krever mange deltakere, sier Ted Reichborn-Kjennerud, leder av Folkehelseinstituttets avdeling for psykiske lidelser.

Studien omfatter 3495 personer med anoreksi og en kontrollgruppe på 10982 personer som ikke hadde sykdommen. Resultatene ble nylig publisert i nettutgaven til The American Journal of Psychiatry.

Vil komme flere studier
Det har også vært norske deltakere med anoreksi med i studien, som ble rekruttert blant deltakerne i Folkehelsehelseinstituttets tvillingstudie.

Ted Reichborn-Kjennerud forklarer at genene som er funnet og som nå knyttes til anoreksi, er tidligere forbundet med type 1-diabetes og autoimmune sykdommer som leddgikt, og også knyttet til regulering av blant annet glukose og lipidmetabolismen.

– Dette er den første av det jeg tenker kommer til å bli flere store studier på området, og at vi vil finne flere gener etter hvert. Slik har det vært med andre psykiske lidelser som for eksempel schizofreni, der det nå er funnet over 150 gener, sier han og fortsetter:

– Nå ser vi at de som får anoreksi har en genetisk sårbarhet som gjør at de ikke bare får psykologiske problemer, men også at det sannsynligvis skjer noe biologisk metabolsk parallelt.

Kan endre behandlingen
Reichborn-Kjennerud påpeker at behandling av pasienter med anoreksi har vært et felt som tidligere har ligget litt i mørke.

– Det finnes hverken medikamentelle eller psykologiske metoder med godt dokumentert effekt. Denne nye måten å forstå anoreksi på, kan forhåpentligvis bidra til å gi oss økt innsikt i de biologiske mekanismene som ligger til grunn for denne sykdommen og føre til endringer i behandlingen av disse pasientene, sier han. 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSE SØR-ØST FORKASTER OMSTRIDT IKT-LØSNING

Utredning slakter radiologi-løsningen

STRID OM VARSLING OG REPRESALIER

Forsker tapte mot OUS i to rettsinstanser

EUROPEISKE LEGEMIDDELMYNDIGHETER

Gransker feildoseringer av metotreksat

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!