Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

SENSORER: Målingene fra blodtrykkssensorene blir overført trådløst med Bluetooth-teknologi. Foto: Sintef

SENSORER: Målingene fra blodtrykkssensorene blir overført trådløst med Bluetooth-teknologi. Foto: Sintef

Utvikler ny og bedre blodtrykksmåler

Den nye blodtrykksmåleren måler blodtrykksverdien for hvert eneste hjerteslag, noe som gir mer nøyaktige målinger enn med dagens utstyr.

Annons:
“Vi trenger mer forskning før dette kan bli et kommersielt produkt.”

- Trine Margrethe Seeberg, seniorforsker i Sintef

SINTEFs avdeling for smarte sensorsystemer har utviklet en prototyp bærbar blodtrykksmåler. Den nye blodtrykksmåleren skal gi mer nøyaktig måling, skriver NTNUs forskningsmagasin Gemini.

– Vi har utviklet et helt nytt system der vi gjør indirekte målinger. Metoden kan blant annet erstatte den tradisjonelle 24-timersmålingen, der man må bære med seg utstyr som ofte forstyrrer og gir måling i en unormal situasjon. Dette gir lite pålitelige data fordi mansjettmåling er unøyaktig i seg selv da den gir få målingspunkter, sier seniorforsker Trine Margrethe Seeberg i Sintef til Gemini.

Én verdi for hvert hjerteslag
Den nye måleren måler blodtrykksverdien for hvert eneste hjerteslag, i motsetning til for eksempel dagens 24-timersmåling som bare måler blodtrykket én til fire ganger i timen.

– I dag finnes det ikke noen kontinuerlig blodtrykksmåler. For alvorlig syke pasienter som er innlagt på sykehus kan det settes inn en probe, men det er ikke noe tilsvarende system utenfor sykehus, sier Margrethe Seeberg til Dagens Medisin.

Foreløpig en prototyp
Foruten mer nøyaktig måling, er det også en fordel av den nye blodtrykksmåleren kan måle blodtrykket i mange ulike situasjoner – og at det er enklere, mindre forstyrrende og mer behagelig å bruke ved 24-timers måling.

Seeberg forteller at flere leger har henvendt seg med spørsmål om å få kjøpt den nye blodtrykksmåleren. Enn så lenge er svaret at det ikke er mulig å kjøpe.

– Dette er foreløpig bare en prototyp, og vi trenger mer forskning før dette kan bli et kommersielt produkt.

Trådløs teknologi
Nå jobber Sintef med finansieringen for å kunne utvikle et ferdig produkt.

– Samtidig videreutvikler vi algoritmene i systemet for best mulig å kunne estimere blodtrykket ut fra de målte dataene. Men det er et stykke fra en prototyp i laben som virker på noen personer til vi har et produkt som er testet ut på langt flere.

Målingene blir overført trådløst med Bluetooth-teknologi. Beltet er utviklet med forskningsmidler fra EU-prosjektet d-LIVER, som rettet seg mot bedre behandling og tilrettelegging for hjemmeboende pasienter med kronisk leversykdom. Trådløsteknologien kan overføre data til helsepersonell, som kan tilpasse medisinbehov og annen behandling fra kontoret, og dermed redusere både innleggelsesdøgn og besøk på legekontoret.

– Jeg er ganske sikker på at denne typen teknologi vil komme mer og mer i fremtiden, sier Seeberg.

 

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Allmennlege 16.05.2017 19.08.59

  Blodtrykksmåling er trolig den medisinske prosedyre som er mest feilaktig og misvisende. Selv om det gjøres som 24-timers måling. Enkeltmålinger på legekontor og av hjemmesykepleie medfører betydelige feil, og dermed også feilbehandling og unødvendige innleggelser. Vi får derfor håpe at den nye metoden holder det den lover, og kan innføres rimelig fort.

Nyheter fra startsiden

ANMELDT FOR GROVT BEDRAGERI

Vestre Viken vil ikke godta boten6

HELSE SØR-ØST FORKASTER OMSTRIDT IKT-LØSNING

Utredning slakter radiologi-løsningen1

STRID OM VARSLING OG REPRESALIER

Forsker tapte mot OUS i to rettsinstanser

EUROPEISKE LEGEMIDDELMYNDIGHETER

Gransker feildoseringer av metotreksat

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!