VEIER TUNGT: Nordiske forskere har funnet stor negativ effekt av fedme og overvekt på forekomsten av kreft. Illustrasjon: Colourbox Foto:

205.000 færre krefttilfeller med slank befolkning

Artikkelforfatterne bak en ny studie mener funnene understreker viktigheten av å redusere overvekt og vekt i befolkningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Gitt at forekomsten av overvekt og fedme i de nordiske landene er den samme i 2045 som i fjor, har forskere beregnet kreftforekomsten for 13 ulike krefttyper å være på 2,1 millioner.

Så har de estimert antallet krefttilfeller som kunne vært unngått dersom ingen i befolkningen hadde overvekt eller fedme. Da kunne 205.000 krefttilfeller vært unngått, ifølge studien som nylig er publisert i European Journal of Cancer.

Effekten av å eliminere overvekt og fedme hadde, målt i antallet tilfeller, størst påvirkning på forekomsten av tarmkreft, hvor 44.638 færre ville ha fått kreft i 30-årsperioden i Norden.

Nesten like mange tilfeller av brystkreft hos postmenopausale kvinner kunne vært forebygd, ifølge forskerne. Spiserørskreft hadde størst prosentvis anslått reduksjon, med 24 prosent færre tilfeller.

Artikkelforfatterne konkluderer med at funnene bør øke bevisstheten om viktigheten av å redusere overvekt og vekt i befolkningen.

Powered by Labrador CMS