GALANTE HØYRE: – Løftet om å legge ned de regionale helseforetakene har man på galant vis kommet seg bort fra, sier nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp). Foto:

– Høie har misbrukt helsevesenets ressurser

– Ved å sette ned et utvalg han visste ikke ville komme med et alternativ, har helseministeren misbrukt helsevesenets ressurser.  

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det sier nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomite, Kjersti Toppe (Sp).
Hun sier hun er helt enig med Aps Torgeir Micaelsen, som onsdag uttalte at løftebruddene fra dagens regjering på helse, er blitt mange.
Les også: På lag med glava og ansiktsløse byråkrater

For onsdag erkjente helseminister Bent Høie (H) overfor Dagens Medisin  at han likevel ikke vil legge ned RHF’ene, slik han gikk til valg på.

– Vi ser lite igjen av de løftene som Høyre ga i valgkampen, sier Toppe.

– Sykehusplanen ble ikke den politiske styringen som man ga inntrykk av under valgkampen. Løftet om å legge ned de regionale helseforetakene har man på galant vis kommet seg bort fra.

Hun mener Høie har «misbrukt ressursene i helsevesenet»:

– Fordi han har satt ned et utvalg med en sammensetning og et mandat som han visste ikke ville komme med et alternativ. For det fikk de ikke i oppdrag å utrede.
– Å hevde at det i dag ikke er politisk flertall for en annen løsning, er det helt utrolig at han som statsråd kan komme med, i og med at det i dagens program for partiene som er på Stortinget er kun Ap som støtter modellen. Sanneheten er jo den motsatte – foretaksmodellen har ikke hatt noen støtte i Stortinget
Legge ned styrene?
Spørsmålet nå, mener Toppe, er hvorvidt Høie også vil følge utvalget og legge ned styrene i helseforetakene, og gi de regionale styrene mer makt.

– I så fall er det en stor skandale. Det fører til enda mer maktsentralisering og enda mindre folkevalgt kontroll, sier Toppe.

Hun viser til at Senterpartiet har et klart alternativ, som ikke er utredet, nemlig å utrede en ordning med færre helseforetak direkte underlagt departementet. Forslaget er fremmet i komiteen.

– Så da kan Ap og andre ta stilling til det.

Det er kun politisk vilje som forhindrer at man kommer med et alternativ, mener hun.

– I Norge ligner Høyre og Ap mer og mer på hverandre i helsepolitikken. Det er synd, fordi vi trenger en annen linje. Og ikke minste en annen måte å styre, finansiere og lede norske sykehus på, sier Toppe, som legger til at både Ap og Høyre bør gå inn for å avvikle ordningen med administrerende direktør-møter på RHF-nivå.

Powered by Labrador CMS