Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Vil ha flere unge leger inn i sjefsrollene

Nytt britisk utdanningsprogram vil gjøre yngre leger og helsearbeidere bedre skikket til å innta lederposisjoner i helsevesenet. Ylf snuser på muligheten for å etablere en norsk gren av programmet.

Annons:

– Problemene til helsevesener i hele verden er forholdsvis allmenne. Det er en enorm økning i etterspørselen, med et begrenset tilfang av helsearbeidere som kan levere helsetjenestene. Det vi trenger en grunnstamme av unge leger og helsearbeidere som kan lede disse helsetjenestene så de blir bedre, og dermed forbedre pasientbehandlingen, sier Johann Malawana i DMTV-debatten.

Malawana er grunnlegger av Healthcare Leadership Academy, et utdanningsprogram i ledelse rettet mot studenter og unge yrkesutøvere i helsefag. Programmet er i gang med sitt første kull, og ifølge grunnleggeren er noe av hensikten å få opp andelen helseledere med helsefaglig bakgrunn. Den britiske legen besøkte denne uken Norge for å presentere utdanningsprogrammet. I løpet av besøket har han blant annet presentert programmet for Legeforeningen, Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo og Arbeiderpartiet.

Tiltak mot tillitskrise
Christer Mjåset, leder i Yngre legers forening (Ylf) og én av underviserne ved akademiet, forteller at det er interesse i foreningen for å etablere en norsk gren av programmet.

– Jeg tror det er de samme utfordringene i Storbritannia som her hjemme. Leger og andre helsearbeidere trenger mer kvalifikasjoner i helseledelse, og vi trenger å komme i kontakt med personene som er interessert i dette tidligere enn vi gjør i dag, sier Mjåset, og legger til at programmet kan gjøre lederrekruttering til helsetjenesten enklere i fremtiden.

– Det er mye snakk om manglende tillit mellom helsearbeidere og ledere, særlig i sykehus. Tror du et slikt program kan bidra til å løse denne krisen?

– Ja, åpenbart. Det handler om å bygge ned barrierene mellom klinikeren og lederen, sier Mjåset i debatten.

– Mangel på tillit
Malawana var leder for de yngre legene i den britiske legeforeningen under store deler av konflikten som endte med sykehusstreik i England i fjor. Han mener det er nyttige lærdommer å trekke av utviklingen de siste årene.

– Det er flere problemer for unge fagpersoner i helsetjenesten, som stammer langt tilbake i tid: En mangel på tillit og en manglende følelse av å bli ivaretatt. Det vi prøver å forsikre oss om, er at vi trekker lærdommer av de siste årene. Hovedlærdommen er at vi må forsøke å ivareta den neste generasjonen av leger, og sikre at de er de er mye bedre forberedt for helsetjenesten som de skal ha lederroller i. I tillegg må samfunnet forstå at disse menneskene er utrolig verdifulle, og prøve å beholde dem, sier han.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSE SØR-ØST FORKASTER OMSTRIDT IKT-LØSNING

Utredning slakter radiologi-løsningen

STRID OM VARSLING OG REPRESALIER

Forsker tapte mot OUS i to rettsinstanser

EUROPEISKE LEGEMIDDELMYNDIGHETER

Gransker feildoseringer av metotreksat

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!