BRYTER MED PLANEN: Ruth Grung (Ap) er saksordfører for de to representantforslagene om akuttkirurgi, som skal behandles i Stortinget 15. mai. Hun mener Høies beslutning om å avvikle akuttkirurgien ved Odda, bryter med hensynet til lokale forhold og pasientsikkerhet, som var forutsatt i Nasjonal helse- og sykehusplan. Foto:

– Vi jobber på høygir for å finne en løsning for Odda

Arbeiderpartiet vil sikre flertall for å redde akuttkirurgien ved Odda sjukehus. Samtidig ønsker partiet å få med regjeringen på en enighet om akuttilbudet ved sykehuset.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forrige besluttet helseminister Bent Høie (H) å avvikle kirurgisk døgnberedskap ved sykehusene i Odda og Narvik. Samtidig har både Kristelig folkeparti og SV fremmet forslag for Stortinget om å bevare dagens akuttkirurgiske beredskap ved de mest utsatte lokalsykehusene. 1. mai varslet Arbeiderpartiet at det vil gå inn for å opprettholde dagens kirurgiske beredskap i Odda.

– Nå jobber vi på høygir for å finne en løsning som er bredest mulig forankret – både for Odda, og for en desentralisert sykehusstruktur generelt. Vi vil i det lengste unngå å instruere regjeringen, men ønsker å finne en omforent løsning, sier Ruth Grung (Ap), saksordfører for de to sakene.

Med Arbeiderpartiets stemmer er det flertall for å bevare akuttkirurgien i Odda – sammen med SV, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Avstander og værforhold
Arbeiderpartiet har tidligere uttrykt skepsis mot at Stortinget skal gå inn i enkeltsaker som denne. Når partiet likevel går inn for å bevare dagens akuttberedskap i Odda, skyldes dette ifølge Grung at helseministerens vedtak ikke har tatt godt nok hensyn til lokale forhold og pasientsikkerhet, slik det var forutsatt i Nasjonal helse- og sykehusplan.

– Det tar mer enn to timer å kjøre til Haugesund og mer enn tre timer å kjøre til Bergen. Vi er opptatt av å sikre en beredskap som tilfredsstiller kravene vi har satt til likeverdig tilgang. Dette er Norges minste landbaserte sykehus, med et befolkningsgrunnlag på 11.000 innbyggere. Samtidig skal det dekke et område som er like stort som Vestfold fylke. Det er område hvor forholdene er krevende, med rasfare og veiforhold som kan gjøre det vanskelig å transportere pasienter, sier Grung til Dagens Medisin:

– Prinsippet om «den gylne timen» innebærer at pasienten skal nå det beste kvalifiserte tilbudet innen en time. Det kan man klare hvis luftambulansen er tilgjengelig, men på grunn av værmessige forhold, er ikke det alltid tilfellet i Odda. Vi er nødt til å ta hensyn til geografien.

– Odda er i en særstilling
Også Venstre nølte i utgangspunktet med å ta stilling til spørsmålet om akuttberedskapen i Odda. Nå har partiet bestemt seg for å støtte fortsatt akuttkirurgisk beredskap ved sykehuset.

– Odda var ikke en del av sykehusplanen, derfor måtte vi ta en ekstra runde i denne saken, sier Venstres helsepolitiske talsperson Ketil Kjenseth.

– Hva ble avgjørende for at dere nå går inn for å opprettholde beredskapen?

– Det handler i hovedsak om beliggenheten og avstanden til andre sykehus, i kombinasjon med værforholdene. Mange dager er det ikke mulig å komme til med fly. Odda sjukehus havner i en særstilling på det punktet, sier Kjenseth til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS