TEGNET SYKEHUSKARTET: Helseminister Bent Høie møtte pressen etter det lukkede møtet med RHF-direktørene. Foto: Målfrid Bordvik

Avvikler akuttkirurgi i Odda og Narvik

Men helseministeren mener politikken hans er mer distriktsvennlig enn KrF og Sp.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

- Nå er sykehuskartet tegnet. Lokalsykehusene som har hatt nedleggingsspøkelset hengende over seg kan nå føle trygghet i å utvikle seg.

Det sa helseminister Bent Høie rett etter foretaksmøtet med RHF-direktørene mandag. Her ble det klart at akuttkirurgien i Lofoten, Stord og Volda opprettholdes som før.

Reddet Flekkefjord
Det samme er tilfellet i Flekkefjord, hvor Helse Sør-Øst egentlig hadde valgt å utsette saken til 2018.

- Jeg har sagt nei til en ny runde i Flekkefjord. Befolkningen og ansatte fortjener forutsigbarhet og det ville være feil å måtte leve videre med usikkerheten, sier Bent Høie til Dagens Medisin om bakgrunnen for at han overprøvde Helse Sør-Øst.

Se sykehuskartet på HODs nettsider.

Når det gjelder Odda og Narvik, har Høie valgt å støtte avgjørelsen som er tatt i Helse Vest og Helse Nord.

- Ikke vanskelig Odda-vedtak
- Var det vanskelig å legge ned akuttkirurgien i Odda?

- Med tanke på de de positive erfaringene som er gjort i Nordfjord, var det ikke vanskelig. Men jeg forstår reaksjonen fra de i Odda som har kjempet for noe annet, sier Høie.

På foretaksmøtet vedtok helseministeren at Sykehuset i Narvik skal bli videreført som akuttsykehus med kirurgisk vurderings- og stabiliseringskompetansen, traumemottak og fødeavdeling. Sykehuset vil ha et ortopedisk døgntilbud for planlagte operasjoner i tillegg til urologisk og gastrokirurgisk dag- og poliklinisk tilbud. Men den akuttkirurgiske døgnberedskapen avvikles altså.

- Løsningen har fått god oppslutning på Sykehuset i Narvik, og jeg har presisert at ortopedien skal styrkes og at det gastrokirurgiske tilbudet skal vare utover vanlig arbeidstid i tråd med styrevedtaket ved UNN, sier Høie.

Håper på ro
Høie håper at avklaringene av den nye sykehusstrukturen skal føre til ro i sykehusene. Det nye sykehuskartet legges til grunn for all planlegging frem mot 2035.

- Vi skal ikke legge ned de små akuttsykehusene, men bevare og videreutvikle dem. Nå er sykehusstrukturen lagt. Det skaper en forutsigbarhet for sykehusene, som nå kan videreutvikle seg i trygghet for at det er behov for dem i fremtiden, sier Bent Høie.

- Ønsket mitt er at også de minste sykehusene opplever ro og forutsigbarhet. Det er godt grunnlag for samarbeid og rekruttering. De store sykehusene har også et ansvar i å styrke de små sykehusene, sier Høie.

Skal opp i Stortinget
Saken er politisk betent og Kristelig Folkeparti har fremmet et forslag til Stortinget om å videreføre akuttkirurgien ved lokalsykehusene. Saken skal opp 15. mai.

- Hvordan ser du på at Krf ønsker omkamp?

- Hvis vi ikke aksepterer sykehus på nivå med det som er i Nordfjord, vil det innebære flere nedleggelser og økt sentralisering.

- Så du mener din politikk er mer distriktsvennlig enn Senterpartiets?

- Ja, det mener jeg.

Powered by Labrador CMS