Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
– Det er veldig gledelig at så mange ønsker å bli lege, sier Eivind Valestrand, leder av Norsk medisinstudentforening. Foto: Arkiv

Rekordhøyt søkerantall til medisinstudiet

Lederen av Norsk medisinstudentforening håper regjeringen bevilger flere studieplasser.

Publisert: 2017-04-20 — 15.00

Årets søkertall til høyere utdanning ble offentliggjort torsdag. Tallene viser at rekordmange har medisin som sitt førstevalg av studie.

Hele 3337 søkere har satt medisin som førstevalg, en økning fra 3168 søkere i fjor og 2955 søkere i 2015.

– Det er veldig gledelig at så mange ønsker å bli lege. Vi håper imidlertid at regjeringen gir enda flere mulighet til å studere medisin neste år gjennom å bevilge flere studieplasser, sier Eivind Valestrand, leder av Norsk medisinstudentforening.

UiB forbi NTNU 
Han påpeker at behovet for flere studieplasser er begrunnet ut fra behovet for flere leger.

– Utdanningsinstitusjonene skal selv kunne dekke legebehovet i Norge. Søkertallene viser at studiet fremdeles er attraktivt, og at det er mer enn nok som ønsker å bli lege.

Universitetet i Bergen (UiB) har i år gått forbi NTNU som det nest mest populære studiestedet for medisin, med 803 søkere, mens NTNU har 754 søkere. Oslo er det mest populære studiet med 1268 søkere til høst- og våropptak, mens Universitetet i Tromsø har 512 søkere til medisin.

Flest kvinner
Kvinneandelen i antallet søkere har ligget stabilt på rundt 70 prosent de siste årene. Eivind Valestrand skulle ønske at flere menn søkte medisinstudiet.

– Vi ser en underrepresentasjon av menn blant søkerne over tid. Her må vi undersøke hvorfor og iverksette tiltak. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Turnuslege 25.04.2017 07.09.35

  Håper de tenker seg godt om før de takker ja til en studieplass! Spennende studie, men krevende jobb...

 • DrDigg 23.04.2017 15.36.47

  I tillegg kommer automatiseringen: Et talende eksempel: https://www.dn.no/nyheter/2017/04/18/1039/Teknologi/mener-datamaskiner-vil-ta-seg-av-diagnoser-om-fa-ar

 • pst 22.04.2017 13.24.58

  Man får håpe at av disse finnes mange egnede kandidater. Gode karakterer er ingen garanti for = flink lege.....

 • Sigurd 25.04.2017 13.27.12

  Apropos karakterer. Det er lenge siden karakterene fra videregående var eneste kriterium for å studere medisin. Men noen kriterier bør man vel ha? Synd å gjennomføre et studium uten å få anledning til å praktisere. Konkurransen kommer nå etter eksamen. Kampen om LIS-plassene.

 • Anti-lege 22.04.2017 00.26.45

  Dette er så leit å høre at jeg gråter inni meg. Yrket blir bare jævligere og jævligere og arbeidsgiver har all makt, når folk allikevel bare i større og større grad vil bli leger. Jeg har skjønt hvordan det henger sammen. Jo vanskeligere det blir å få en yrkestittel, jo mer status, og jo mer vil folk søke seg til denne utdannelsen. Jo mer "urettferdig" og jo tøffere selve seleksjonssystemet blir, jo flere ønsker å være en del av massen som forsøker å vinne igjennom i seleksjonen. Jo mer millitær og hierarkisk en utdannelse er, jo mer status, og jo flere søkere. Til og med for realfag, så har man skjønt dette. Man får ikke flere søkere av å ikke ha inntaktskrav. Man lager inntakskrav som er helt bak mål (hva skal man med seleksjon på litteraturhistorie for å bli en god matematiker?) og opplever en paradoks rekrutteringsboost. De eldre manipulerer de yngre, og bruker oss til å lage sosialistiske og jævlige systemer.

 • Doktor 21.04.2017 02.22.48

  Regjeringen vedtar vel ikke antall plasser pr studie, men generelle bevilgninger til universiteter, som da fordeler det på ulike studier, plasser osv. NMF må gjøre hjemmeleksa si.

 • Gregers 21.04.2017 19.10.06

  @Doktor: Ikke nødvendigvis, utdanningsinstitusjonene kan gis mandat på hvor mange de skal utdanne per år, og så må institusjonen legge opp deretter, mtp overopptak pga frafall osv. Feks beskjed om at de skal utdanne 50 leger per år, så tar de opp 75. Om de skal utdanne flere enn i dag trengs det naturligvis økt støtte til dette, da klasserommene sikkert er ganske fulle allerede.

 • lege 20.04.2017 23.24.55

  Å øke antall studieplasser vil bare gi enda flere leger, og det er for lengst et overskudd av leger.

 • Petter Brelin 20.04.2017 20.51.34

  Det kan ikke være tvil om at vi trenger flere studieplasser i Norge. Over 40 % av legene utdannes nå i utlandet. Våren 2016 hadde 63 % av søkerne til turnusstilling utdanning fra utlandet. Et land må ta ansvar for at utdanningskapasiteten er stor nok til å dekke eget behov, Det kan ikke være feil å tilby større andel av studentene utdanning i Norge på eget språk. I fremtiden vil behovet for fastleger være stort. Fastlegehverdagen er kompleks, krevende og lettest å lære i eget land. Vi trenger både større nasjonal utdanningskapasitet og flere turnusplasser. Petter Brelin Leder Norsk forening for allmennmedisin

 • lis 20.04.2017 18.29.24

  Hvorfor ønsker man å øke antall studieplasser? Det er definitivt ikke mangel på leger... Bare spør de som nylig er uteksaminert.

 • Dr.Simsalabim 20.04.2017 16.16.20

  At de gidder.....

 • Medisinstudent NTNU 20.04.2017 15.15.22

  Det er hinsides all fornuft at Nmf er for en økning i antall studieplasser all den tid det er hundrevis av uteksaminerte kandidater som ikke har turnusplass, et tall som utvilsomt vil øke i årene fremover. En økning av turnusplasser, LiS-stillinger og overlegestillinger må komme lenge før man vurderer å øke antall medisinstudenter.

Nyheter fra startsiden

DM Arena The Way Out Of The Pandemic

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!