KJEMPER FOR AKUTTKIRURGIEN: Indremedisiner Hans Buchardt (t.v.) og kirurg Trond Dyngeland er to av legene bak protestbrevet sendt Helse Vest. Foto: Gunn Gravdal Elton

Odda-leger advarer mot nedleggelse

Tirsdag skal styret i Helse Vest avgjøre om akuttkirurgien i Odda skal legges ned.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

«Det er vesentlig at pasienten kommer til sykehuset levende. Alt av avanserte diagnostiske og terapeutiske muligheter redder ikke en død pasient».

Det skriver syv overleger ved Odda sjukehus i et brev som er sendt styret i Helse Vest i forkant av at styret tirsdag skal ta endelig stilling til om akuttkirurgien i Odda skal bestå eller ikke. Her argumenterer legene for at akuttkirurgien bør videreføres ved Norges minste sykehus.

De som vil legge ned akuttkirurgi har påpekt at det kirurgiske fagfeltet stadig blir mer spesialisert, noe som taler for sentralisering.

«Må komme frem i live»
«Når det gjelder omfattende og krevende større kirurgisk behandling og endeling behandling av større traumer er det korrekt. Det er imidlertid ikke det saken dreier seg om. Den aktuelle livreddende kirurgi er i de fleste tilfeller forholdsvis enkel om enn dramatisk i sin natur. Det kan de fleste generalister og er livreddende. For at pasienten skal få den endelige kirurgiske behandlingen må han eller hun komme frem i live», skriver kirurg Trond Dyngeland og kollegene i brevet til Helse Vest.  

Herlof Nilssen, administrerende direktør i Helse Vest, har anbefalt å legge ned akuttkirurgien, i tråd med innstillingen fra Helse Fonna. Flertallet i arbeidsgruppen som utredet spørsmålet i Helse Fonna ville imidlertid videreføre akuttkirurgien. I høringsrunden gikk også 21 av 24 høringsinstanser inn for å beholde akuttberedskapen ved Odda sjukehus.

Overlegene er kritiske til prosessen, som de omtaler som «ovenfra og ned». Legene synes det er «skremmende» at det argumenteres for at nedlegging av kirurgiske beredskap kan gi bedre kvalitet til lokalbefolkningen.

«Ved kirurgisk kompromittert pustefunksjon vil et fåtall, knapt noen indremedisiner eller anestesiolog, kunne gjøre nødvendig prosedyre for å understøtte pustefunksjon. De vil heller ikke stabilisere brudd eller gjøre enklere kirurgiske prosedyrer. Gir dette et bedre tilbud til befolkningen?», spør legene retorisk.

Vær kan hindre helikopter
Legene mener at befolkningen i Odda ikke er godt sikret med dagens ambulanse og luftambulansetjeneste, og viser til at 11 av 32 oppdrag i 2015 ble avlyst på grunn av værforhold.

I Nasjonal helse- og sykehusplan står det at sykehus med mindre enn 60.000 innbyggerne i sitt nedslagsfelt kan ha akuttkirurgisk beredskap dersom geografi, bosetningsmønster, avstand mellom sykehus, tilgjengelighet til bil/båt og luftambulansetjeneste samt værforhold gjør det nødvendig.

«Dette er per definisjon Odda», hevder legene.

Avgjøres tirsdag
Styremøtet i Haugesund starter klokken 9 tirsdag 4. april, og akuttfunksjonen i Odda blir tema fra cirka klokken 11. Møtet streames direkte på nettsidene til Helse Vest.

Dagens Medisin har ikke fått kontakt med Terje Vareberg, styreleder i Helse Vest. Til Hardanger Folkeblad svarte Vareberg «Eg er i prosess. Svaret mitt får du tysdag» på spørsmål om han hadde tatt stilling i saken.

Powered by Labrador CMS