LAVERE DOSERING: – Faktisk er tilbakefallsreduksjonen større ved lavere dose og viser at det er trygt å bruke en lavere dosering etter akuttfasen enn det som har vært anbefalt, sier UiO-professor Per Morten Sandset, som har ledet den norske delen av studien. Arkivfoto Foto:

Nyere blodfortynnende bedre enn Albyl-E

En ny studie med blant andre norske pasienter viser at antikoagulanten Xarelto var bedre som sekundærforebygging etter blodpropp enn Albyl-E, og laveste dose av Xarelto var like bra som høyeste dose.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En ny studie publisert i New England Journal of Medicine finner at lavere dose av Xarelto (rivaroxaban) er like effektivt som høyere dose.

Artikkelforfatterne fant også at legemiddelet er mer effektivt i å forebygge tilbakefall av venøs trombose (blodpropp) enn acetylsalisylsyre (ASA) – i Norge markedsført som Albyl-E.

Dobbeltblindet
Den randomiserte fase 3-studien er dobbeltblindet og inkluderer 3365 pasienter som enten fikk 10 eller 20 mg rivoraxaban daglig eller ASA 100 mg daglig etter å ha blitt behandlet med et annet regimé av blodfortynnende i seks til 12 måneder etter venøs blodpropp.

Ved median ett år var andelen som fikk tilbakefall på 10 mg rivaroxaban 1,5 prosent og 1,2 prosent ved 20 mg dosering daglig. Blant pasienter som ble randomisert til ASA, fikk signifikant flere, 4,4 prosent, en ny blodpropp.

Andelen som fikk alvorlige blødninger var 2,7 prosent på 20 mg rivaroxaban, 2,0 prosent på 10 mg og 1,8 på ASA. Forskjellene var ikke statistisk signifikant.

Viktigste budskap
UiO-professor Per Morten Sandset, mangeårig ekspert på behandling av blodpropp, har ledet den norske delen av studien.

Han synes studien er veldig interessant og viser til at to andre nylig publiserte studier har vist at ASA kan redusere risikoen for tilbakefall.

– Spørsmålet har vært om hvordan effekten av ASA er sammenlignet med nye blodfortynnende legemidler som rivaroxaban etter at pasientene er ute av akuttfasen. Studien som nå er publisert viser at ASA er veldig mye dårligere, sier Sandset til Dagens Medisin.

Risikoen for tilbakefall av venøs trombose var 74 prosent lavere med 10 mg rivaroxaban og 66 prosent lavere ved 20 mg, sammenlignet med ASA. En forskjell som var statistisk signifikant.

– Faktisk er tilbakefallsreduksjonen større ved lavere dose og viser at det er trygt å bruke en lavere dose etter akuttfasen enn det som har vært anbefalt. Sammenlignet med ASA er det en dramatisk forskjell i tilbakefall og viser at ASA ikke er noe alternativ. Det er nok det aller viktigste budskapet i studien, mener Sandset.

Endring av retningslinjer
– Hva er anbefalingen i Norge i dag ved sekundærprofylakse?

– Vi anbefaler ikke ASA, men har anbefalt høyere doser rivaroxaban enn det som viser seg å være nødvendig. Det er i gang en revidering av de norske retningslinjene for behandling med blodfortynnende. Da kommer anbefalingen om dosering av rivaroxaban til å bli endret, svarer Sandset.

Han legger til at andre nye antikoagulanter, som apixaban, allerede har vært prøvd ut med to ulike doser.

– Også dette legemiddelet har vist seg å ha god effekt ved lavere dose. Vi ønsker jo generelt å bruke lavest mulig dose som gir beskyttelse mot tilbakefall.

Studien er finansiert av legemiddelselskapet Bayer.

Les editorial til studien her.

Oppgitte interessekonflikter: Per Morten Sandset har ingen oppgitte interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS