Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

GLIPP: Avdeling for medisinsk genetikk og leder Dag Undlien ved Ullevål, Oslo universitetssykehus, sier det var en glipp at Helsetilsynet ikke ble varslet om saken der 21 kvinner ble operert på feil grunnlag, før etter over to år.

GLIPP: Avdeling for medisinsk genetikk og leder Dag Undlien ved Ullevål, Oslo universitetssykehus, sier det var en glipp at Helsetilsynet ikke ble varslet om saken der 21 kvinner ble operert på feil grunnlag, før etter over to år. Foto: Vidar Sandnes

– Vi har ingen unnskyldning, og vi beklager

Oslo universitetssykehus ventet i over to år på å varsle Helsetilsynet om at 21 kvinner ble operert på feil grunnlag.

Annons:

Først torsdag denne uken fikk Statens helsetilsyn melding om saken, der 21 kvinner fikk operert bort eggstokker, bryster eller begge deler, som følge av at en genvariant hadde blitt feiltolket.

 Leder ved Avdeling for medisinsk genetikk ved Oslo universitetssykehus (OUS), Dag Undlien, kaller det «en glipp». 

– Hvorfor har dere ikke meldt Helsetilsynet om dette før nå? 

– Det er rett og slett en glipp som vi ikke har noen unnskyldning for og som vi beklager. Da saken kom opp i 2014 ble det diskutert om vi skulle melde Helsetilsynet, men da ville vi vente med å melde fordi vi ville være sikre på om det faktisk var skjedd en feil, noe som krevde en del arbeid.

– Så begynte våre folk å jobbe med saken, og da glipper det altså slik at vi ikke melder dette i avvikssystemet på den måten  vi skulle. OUS har et godt avvikssystem, og hadde vi husket å melde dette på riktig måte den gang ville vi fått rettledning av systemet.

– Og så er det slik at vi ikke er rutinerte på dette, vi har ikke mange helsetilsyn-saker hos oss. Det er vel den første jeg har vært borti. Så det er vel en forklaring om ikke en unnskyldning, sier Undlien til Dagens Medisin.

 

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • lege 17.02.2017 13.58.49

  OUS har en tendens til å "glippe" også når ledelsen (leger, dessverre) bes om å overholde opplysningsplikten sin i tilsynssaker, ikke svare på tilbakemeldinger fra pasienter - slik at sakene må meldes til tilsynsmyndigheter, når pasientene ønsker dialog og ikke tilsynssak. Det betyr økt belastning for pasienter som allerede harblitt dårlig og feil behandlet - og økt bruk av tilsynsmyndighetens ressurser. Leger har litt å lære om klok pasientbehandling og håndtering av klager

Nyheter fra startsiden

HELSE SØR-ØST FORKASTER OMSTRIDT IKT-LØSNING

Utredning slakter radiologi-løsningen1

STRID OM VARSLING OG REPRESALIER

Forsker tapte mot OUS i to rettsinstanser

EUROPEISKE LEGEMIDDELMYNDIGHETER

Gransker feildoseringer av metotreksat