– Flere tenker taktisk og posisjonerer seg for å få turnusstilling

– Stresset for å få seg turnusplass er stort, sier leder i Norsk medisinstudentforening, Eivind Valestrand.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Antallet turnusplasser er konstant. Ønsker et sykehus en ekstra plass, må et annet redusere. Dette er svært uheldig, når turnuskøen er så stor, framholder Eivind Valestrand, leder for Norsk medisinstudentforening (Nmf).

– Det er tydeligvis viktigere for Helsedirektoratet at antallet turnusplasser er stabilt, enn at det er samsvar mellom antall plasser og behovet i tjenesten, sier Valestrand.
Han er enig med turnus-og LIS-legekoordinator ved Ahus, Grethe Kolloens beskrivelse av situasjonen som uetisk og umoralsk.
Les mer: Reagerer på at sykehus blir bedt om å «dele» på turnusplassene for leger

– Jeg synes det er smålig av Helsedirektoratet å «krangle» om to turnusplasser, all den tid de utlyser færre enn det fastsatte antallet turnusstillinger i hver omgang. Det virker ikke som direktoratet evner å se den enkle, logiske sammenhengen mellom de ulike stillingsnivåene. Når vi trenger flere spesialister, må vi utdanne flere spesialister. Og da må antall turnusstillinger svare til det behovet, sier Valestrand.

 Forventer enda større kø
– Vi ser at noen går direkte inn i LIS-stillinger, uten å ha gjennomført turnus først. Den muligheten forsvinner når ny struktur på spesialistutdannelsen trer i kraft. Da forventer vi en enda større kø til turnus.

 «Fortvilte»
– Tilbakemeldingene vi får er at dem som venter på turnus er fortvilte og opplever det som en stor påkjenning. Dette er dedikerte leger som ønsker å møte pasienter og gjøre den jobben de har utdannet seg til innenfor trygge rammer.

– Stresset for å få seg turnusplass er stort, og gjør seg gjeldende allerede i studietiden. Flere tenker nå taktisk under studiet og posisjonerer seg for å få turnusstilling, sier Valestrand.
Les Helsedirektoratets svar her.

Powered by Labrador CMS