Helsedirektoratet: – Naturlig å gjennomgå behovet for leger

I forbindelse med endringen i spesialistutdanningen kan det bli naturlig med en gjennomgang av behovet for leger i de ulike spesialitetene, sier divisjonsdirektør Karin Straume i Helsedirektoratet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Som Dagens Medisin skriver, er antallet søkere til turnustjeneste for leger dobbelt så stort som antall plasser, og dersom et sykehus ønsker flere plasser enn det har fått tildelt, er man avhengig av at andre har plasser å avse.
Nylig rettet Helsedirektoratet spørsmål til tre av helseregionene om å se om de kunne avse to plasser, fordi Helse Midt ønsket to ekstra.
Helsedirektoratet: «Helt ubyråkratisk»
Dette reagerer turnus- og LISlegekoordinator Grethe Kolloen ved Ahus på, og hun får støtte av Norsk medisinstudentforening. Les mer her: Reagerer på at sykehus blir bedt om å «dele» på turnusplassene for leger

Men forespørselen var etter Helsedirektoratets mening «helt ubyråkratisk»:

– Det er fastsatt et bestemt antall turnusplasser på sykehusene i hver region, og et tilsvarende antall i kommunen – disse plassene skal «matche» hverandre. Det skjer noen ganger at sykehus har behov for flere turnusleger i perioder. Vanligvis ordnes dette internt i regionen; innenfor den kvoten Helsedirektoratet har tildelt hver region, sier Karin Straume, som er divisjonsdirektør ved Divisjon kompetanse og personell i Helsedirektoratet.

– Denne gangen lot dette ikke seg gjøre i Helse Midt, og derfor spurte vi helt ubyråkratisk om noen hadde et redusert behov.

– Når det gjelder tilskuddet til kommunene, så er det slik at om det blir en ledig plass i en kommune, så kan kommunen lyse ut plassen på «Restplasstorget».

Gjennomgang av legebehov
– Vi kan ikke bare øke antallet turnusplasser på et sykehus, da må man ha kommunene med på det samme, sier Straume.
– I den nye spesialistutdanningen for leger, vil det som nå er turnustjeneste blir første del av spesialistdanningen. I den forbindelse kan det bli naturlig med en gjennomgang behovet for leger i de forskjellige spesialitetene fremover og hvor mange LIS 1-stillinger, som det nå skal hete, som er nødvendig for å gi tilstrekkelig rekruttering. Det er en stund siden sist det totale spesialistbehovet ble grundig kartlagt, viser hun til.

Powered by Labrador CMS