Reagerer på at sykehus blir bedt om å «dele» på turnusplassene for leger

Om ett sykehus ønsker ekstra turnuslegeplasser, må et annet redusere plasser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nylig rettet Helse Midt-Norge en forespørsel til Helsedirektoratet om å tilby to ekstra turnusplasser ved ett av sine sykehus.  
Ettersom antallet turnusplasser er fastsatt til å være 900, ba Helsedirektoratet de tre øvrige helseregionene vurdere om de kunne redusere med to plasser for å avhjelpe region Midt.

Turnus-kø
Kun halvparten av medisinstudentene som søker om turnusplass får det.

Til det opptaket som nå utlyses nå mars, forventes det største søkerantallet noensinne.
Forespørselen fra Helsedirektoratet får derfor seniorrådgiver og turnus- og LISlegekoordinator ved Ahus, Grethe Kolloen, til å reagere. Hun karakteriserer forespørselen som både «uetisk» og «umoralsk».

– I utgangspunktet har helsemyndighetene sagt at det skal være 900 turnusplasser som til enhver tid er i drift, det vil si 450 nye plasser per halvår; Det har vært Helsedirektoratets mål hele tiden. Noen sykehus ønsker å redusere turnusplasser for å holde budsjettene. Men de aller fleste sykehus ser på turnuslegene som en ressurs og som arbeidskraft mens de er under opplæring, sier Kolloen. 
– Absurd
– Å be om å redusere turnusplasser er både uetisk og umoralsk etter min mening, fordi det er så mange som står i kø og venter på turnusplass. Å bruke så mye administrative ressurser på å redusere hele to plasser ett eller annet sted, er helt absurd, sier Kolloen.
Se Helsedirektoratets svar i egen sak her.
Hun peker på at veldig mange av turnuslegene er i fertil alder og får barn.
– Så det er mer enn de 900 i turnusplassene som er under utdanning som er i lovlig permisjon. I vårt turnusdistrikt er mellom åtte og tolv som er i svangerskapspermisjon. Så ja, de "er ikke der", men det kommer inn en annen i deres sted som gjennomfører turnus i vikariat, når dette har vært lyst ut på Helsedirektoratets turnuslegeportal.

 Avtaler med kommunene
– I dette glemmer også helsemyndighetene at hvert enkelt helseforetak er pålagt å inngå avtale med kommunene om seks måneders distriktstjeneste. Hvis ett helseforetak kutter to stillinger, så vil det være to kommuner som ikke får turnuslege, sier hun.
Kommunene får, i likhet med sykehusene, et turnustilskudd for å kjøpe veiledning fra privatpraktiserende leger.

 – Dette er tre års rullerende avtaler, så tilskuddet til de privatpraktiserende vil bli utbetalt uansett om det kommer en turnuslege eller ikke, legekontoret skal jo ikke bli skadelidende for at kommunen ikke har turnuslege. Så, jeg skjønner ikke logikken med å ta bort to turnusplasser.  Helse Midt må i tillegg inngå avtale med to kommuner om mottak av turnuslege i distrikt.

Turnuslegestillingene utlyses to ganger i året. Oslo og Bergen utdanner vår og høst, mens Tromsø og Trondheim utdanner kun vår.

Mange overliggere
– Mange av de utenlandske studiestedene utdanner to ganger i året. Videre er det alltid mange flere som ønsker turnus på høsten enn på våren. Men denne gangen har dette snudd. Dette betyr at mange søkere som er overliggere fra tidligere søknadsrunder, og vi har ikke hatt så mange som venter på turnusplass tidligere. Til det opptaket som nå utlyses første mars, forventer vi det største søkerantallet noensinne, sier hun.

 Kolloen peker også på at det er langt flere søkere fra utlandet enn tidligere:

– Utenlandske søkere har nesten ikke sjans
– Dette er i hovedsak norske statsborgere som har studert i utlandet. Men det begynner også å bli et stort antall ikke-etnisk norske søkere, mange av dem har spesialistutdannelse fra tidligere, eller har gjennomført deler av en spesialistutdanning. De har nesten ikke sjans. Både på grunn av språket, men også fordi utdannelsen deres ikke samsvarer med den norske; der vi har behov for at de har det samfunnsmedisinske perspektiver, som forholdet til NAV, norske lover og regler om dokumentasjon og så videre, sier Kolloen.

Legeforeningen har i flere tilfeller pekt på at det er et gap mellom behovet for ferdigutdannede leger og antallet turnusleger som ansettes årlig, og tok i fjor til orde for at antallet turnusplasser oppjusteres i takt med budsjettene til de regionale helseforetakene.

Powered by Labrador CMS