Over én milliard har høyt blodtrykk

Færre har høyt blodtrykk i den rike delen av verden, mens problemet er økende i fattige land.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser resultatene fra verdens største blodtrykksstudie som nylig ble publisert i The Lancet. Forskerne har sammenstilt datagrunnlag fra 1479 studier som til sammen har målt blodtrykket til 19 millioner voksne mennesker. Slik har forskerne kartlagt utviklingen de siste 40 årene.

Folkehelseinstituttet har bidratt med norske data. Nasjonale undersøkelser har tidligere vist at nordmenns blodtrykk har sunket betydelig siden midt på 1990-tallet. Den nye studien viser at dette ikke bare er en norsk trend, men at nedgangen har skjedd i hele den rike verden.

Kostholdsendringer og medisiner
Høyinntektsland i Vest-Europa, Australia, Canada og USA hadde det høyeste blodtrykket i verden i 1975, men har nå noen av de laveste.

Forskerne tror endringer i kostholdet med mindre salt og bedre tilgang på friske grønnsaker og frukt hele året, har bidratt til den positive utviklingen. En annen mulighet er at personer med høyt blodtrykk fanges opp tidligere og følges opp med bedre behandlingsmetoder i rike land.

– Hos eldre i Norge tror vi at medisiner er viktig for nedgangen. Svært mange eldre over 75 år bruker slike medisiner. Men blodtrykket har også sunket i aldersgruppen 40-42 år, hvor under fem prosent brukte blodtrykksenkende medisiner, uttaler Inger Ariansen, forsker ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Fordobling på verdensbasis
I fattige land har utviklingen derimot vært negativ i samme periode. På verdensbasis har nå over en milliard mennesker høyt blodtrykk. Dette er en fordobling på 40 år.

Blodtrykket er høyest i lavinntektsland i Afrika og Sør-Asia. Over 220 millioner kinesere og 200 millioner indere har høyt blodtrykk. I en del land i Sentral- og Øst-Europa er problemet også utbredt.

Powered by Labrador CMS