Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

TYDELIG NEI: Helseminister Bent Høie (H) var usedvanlig hardslående da han tok Legemiddelindustriens forslag av dage torsdag formiddag, ved åpningen av prioriteringskonferansen Helse i Utvikling 2016.

TYDELIG NEI: Helseminister Bent Høie (H) var usedvanlig hardslående da han tok Legemiddelindustriens forslag av dage torsdag formiddag, ved åpningen av prioriteringskonferansen Helse i Utvikling 2016. Foto: Anne Grete Storvik

Slakter forslag om legemiddelfinansiering

Helseminister Bent Høie (H) vender tommelen ned for Legemiddelindustriens forslag om midlertidig finansiering av legemidler.

Annons:

OSLO/Radisson Plaza (Dagens Medisin):  Legemiddelindustrien (LMI) har tatt til orde for systematisk bruk av midlertidig finansiering av legemidler og metoder som ligger i vurderingsløypa før de blir, eller ikke blir, besluttet tatt i bruk ved norske sykehus.

– Vil gi ulikhet
Det er Beslutningsforum som avgjør om en ny medisin kan tas i bruk i Norge, og før forumet har tatt sin beslutning, kan medisinen ikke brukes.

Derfor har LMI foreslått at det enkelte helseforetaket betaler prisen som legemiddelfirmaet setter, i denne fasen frem til avgjørelse, en såkalt "avtalebasert løsning" mellom myndighetene og leverandørene 

– Dette kan umiddelbart høres ut som en tilforlatelig ide, sa helseminister Bent Høie (H) da han innledet under prioriteringskonferansen Helse i utvikling 2016 torsdag.

– Men - dagens måte gir trygghet for at når en ny medisin eller metode får ja, så tas den i bruk over alt. Det er ingen risiko for at det blir ulikt tilbud i landet, sa Høie, som også tidligere har avvist LMIs forslag om et medisinfond.

– Forslaget fra industrien innebærer at et legemiddel blir tatt i bruk for en stor andel av aktuelle pasienter, og man kan tenke seg hvor vanskelig det blir for Beslutningsforum å si nei da.

– Svekker forhandlingsmuligheten
Modellen svekker dessuten statens mulighet til å forhandle med industrien om urimelige priser, mener Høie:

– Da er konsekvensen at pengene brukes unødvendig på et område der man kunne brukt penger på annen behandling.

– Og pasienter som starter behandlingen før medisinen får nei i Beslutningsforum, får fortsette med den, mens de som kommer i behandling etter et nei, ikke vil få den.

– Forslaget bidrar ikke til rask tilgang til legemidler. Det bidrar ikke til pasientens helsetjeneste, fastslo Høie.

Rabatter med tilbakevirkende kraft


 • Leverandøren forplikte seg til å tilbakebetale de rabattene som man etter hvert forhandler seg fram til, heter det i forslaget.

 • Dermed kan helseforetakene ta legemidlene i bruk tidligere med visshet om at de vil få tilbakebetalt differansen mellom maksimalpris og avtalepris. Sier Beslutningsforum nei, vil leverandørene ha forpliktet seg til å betale en forhåndsdefinert rabattsats for de legemidlene som har blitt brukt mens Beslutningsforum behandlet saken, heter det i forslaget.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Thomas K Kilvær 17.10.2016 21.43.14

  LMI kunne lagt seg på en linje hvor nye medikamenter blir gjort tilgjengelig vederlagsfritt fram til beslutning foreligger.

 • Meg 14.10.2016 08.44.17

  Det offentlige helsevesenet bør nedlegges.

 • Arne Stenrud Berg 13.10.2016 16.57.58

  Myndighetene har valgt en forhandlingsstrategi som medfører systematisk forsinkelse i innføring av nye medikamenter. Dette er dypt fortvilende for kreftpasienter med rask sykdomsutvikling som ikke har tid til å vente. Det bør være et mål å finne løsninger som medfører at medikamentene kan tas i bruk uten at forhandlingsposisjonen til myndighetene svekkes. Forslaget med tilbakebetaling er konstruktivt og realistisk. Myndighetene viser dessverre ingen vilje til dialog.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!