Oslo universitetssykehus er et av sykehusene i Helse Sør-Øst som har mange pasienter som ikke har fått behandling innen fristen som sykehuset selv har satt. Arkivfoto Foto:

Fant 20.000 flere i «usynlig» sykehuskø

80.000 pasienter står nå, ifølge Helse Sør-Øst, i en såkalt intern kø i sykehuset, etter at foretaket inkluderte pasienter fra før 2010.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Som Dagens Medisin har skrevet, setter sykehusene en egen frist for når de mener pasienten burde ha hatt behandling, etter at pasienten er plassert i sykehuskø. Dette omtales av sykehusene som «tentativ frist» eller «tentativ dato».

Pasientene er satt i en kø internt på sykehuset, og venter på en behandling eller kontroll innen en frist sykehuset selv har satt. Denne køen kommer ikke frem i ventelistestatistikken som presenteres offentlig.
Les mer: Sykehusene i Helse Sør-Øst har 61.000 pasienter på vent - i «egen» kø

Tall fra sykehusene i Helse Sør Øst, som Dagens Medisin omtalte i sommer, viste at 61.000 pasienter ikke har fått den behandlingen eller kontrollen de burde hatt innen denne fristen – som ikke er juridisk bindende.

Men nå har Helse Sør-Øst inkludert pasienter som er på langtidsbehandling - også fra før 2010. Da viser foreløpige tall at antallet pasienter som har fått passert den tentative fristen, øker med rundt 20.000.

Det var Helse- og omsorgskomiteens Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsperson for Ap, som i et skriftlig spørsmål til helseministeren, i Stortinget, ba om en «utvidet» statistikk.  

I svaret minner helseminister Bent Høie (H) om at han i sommer ba helseforetakene om å inkludere de interne køene i statistikken de viser frem offentlig.


Han skriver:

– Det tas sikte på at endelig definisjon av indikatoren, og sammenlignbare og kvalitetssikrede tall for utvalgte fagområder, skal foreligge i løpet av høsten 2016.
Vil ha ubyråkratisk måling
Torgeir Micaelsen mener at tallene bekrefter «det vi har visst lenge».
– Det haster med å få på plass bedre og mer redelig måte å vise frem hva status er for ventetid for ulike pasienter. Tallene pasientene i dag forholder seg til, gir ikke nok mening og virker i verste fall villedende. Jeg mener Høie derfor bør sette i gang et arbeid med å utvikle et bedre system for ubyråkratisk måling av reell ventetid for pasientene. Og om nødvendig komme til Stortinget, sier Micaelsen, som fortsatt mener at Høie og regjeringen overselger budskapet om helsekøene. 

Powered by Labrador CMS