Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
HEMMELIGE MILLIARDER? Gjennom norske sykehus og spesialhelsetjenesten passerer det i 2016 om lag 140 milliarder skattekroner, hvorav legemidler i offentlige anbud utgjør om lag 8 milliarder kroner. Nå krever Kjetil Kjenseth (V), her avbildet under Arendalsuka denne uken, avklaring. Foto: Anne Grete Storvik

Krever avklaring om hemmelighold av legemiddelpriser

Venstres Ketil Kjenseth ber statsråd Bent Høie (H) svare om hemmelighold.

Publisert: 2016-08-19 — 13.39
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Som Dagens Medisin har skrevet, står administrerende direktør i Helseforetakenes Innkjøpsservice, Harald I. Johnsen fast på at enhetspriser på legemidler i offentlige anbud, er å anse som forretningshemmeligheter.

Hadde de øverste lederne fått sette standarden, hadde både pasienter og journalister vært utelukket fra styrerommene
Ketil Kjenseth (V)

Vil ha definisjon
Nå spør helse- og omsorgskomiteens Ketil Kjenseth (V) helseminister Bent Høie (H) om hva statsråden synes om Johnsens beslutning.

Han ber også Høie avklare hvilket ansvar HINAS skal ha videre, og ber statsråden gi en klar definisjon på når hemmelighold rundt helseforetakenes innkjøp er akseptabelt i tråd med Forvaltningslovens § 13.

 Det var tidligere i år at HINAS varslet at legemiddelpriser inngitt i offentlige anbud ikke lenger skal være offentlige. Dette er i strid med praksisen som Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS) har praktisert i 20 år, framholder Kjenseth, som skriver følgende i sitt spørsmål i Stortinget:

140 milliarder skattekroner
– Foretaksmodellen i sykehussektoren har en slett historie knyttet til åpenhet i sitt 14 år korte liv i norsk forvaltning. Hadde de øverste lederne i denne modellen fått sette standarden, hadde både pasienter og journalister vært utelukket fra styrerommene, og både sakspapirer og postjournaler hadde blitt hemmeligholdt. Gjennom norske sykehus og spesialhelsetjenesten passerer det i 2016 om lag 140 milliarder skattekroner, hvorav legemidler i offentlige anbud utgjør om lag 8 milliarder kroner.

 - Umusikalsk
Da  LIS ble en del av HINAS kom det en  praksisendring, viser Kjenseth til; En endring han karakteriserer som «umusikalsk».

– Innkjøpssjefen i HINAS har besluttet at enhetspriser i nasjonale anskaffelser skal regnes som forretningshemmeligheter, og mener dette er i tråd med offentlighetsloven og forvaltningsloven. Det skjer, nokså umusikalsk, omtrent samtidig med at Helse- og omsorgsdepartementet ved statsråden presenterer Meld. St. 34 Verdier i pasientens helsetjeneste - den såkalte prioriteringsmeldingen.

– Åpenhet bør fremdeles være en hovedregel i anbudsutlysninger, også når det kommer til legemidler. I dag er det stor usikkerhet knyttet til hvor stort rommet for hemmelighold er. Det er behov for en tydelig og prinsipiell avklaring fra politisk hold, uttaler Kjenseth.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!