Norges største private rusinstitusjon sier opp offentlig driftsavtale

– Vi tror kanskje at Helse Sør-Øst ønsker hele rusfeltet i sitt område på anbud, sier administrerende direktør ved Borgestadklinikken, Ellen Sofie Øvrum

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SIER OPP AVTALE: – Vi kan, med tilførsel av 69 millioner kroner, som vi ber om, behandle det samme som det offentlige behandler for 130 millioner kroner mer i året, sier Ellen Sofie Øvrum, administrerende direktør i Borgestadklinikken. Foto: Borgestadklinikken/Tom Riis

Borgestadklinikkens underskudd har ført til at klinikken ikke får økt tilskudd fra Helse Sør-Øst.
–Ikke mulig å følge behandlingsretningslinjene
– Det er ikke mulig å følge opp nåværende og kommende behandlingsretningslinjer og veiledere innen TSB-feltet med rammebetingelsene vi får fra Helse Sør-Øst, fastslår administrerende direktør Ellen Sofie Øvrum ved Borgestadklinikken, overfor Dagens Medisin.
Borgestadklinikken er Norges største private, ideelle rusinstitusjon, og har i flere år varslet om at de mener de har for trange rammebetingelser. Nå sier de opp driftsavtalen de har med foretaket, meldte NRK nylig.

– Vi er lokalsykehuset i Telemark når det kommer til tverrfaglig spesialisert rusbehandling, sykehuset her har lite av dette, vi er regional institusjon for gravide med rusproblematikk og vi blir utdanningsinstitusjon for spesialisering innen rusmedisin.

– Dermed er vi ikke på lik linje med de 20 andre som Helse Sør Øst har avtale med, sier Øvrum.
– Dette henger sammen med en organisasjonsanalyse som Helse Sør –Øst RHF ba oss om å gjøre; Der ligger det fem forslag til løsning; to av dem er innenfor dagens ramme, men da må vi ta ned antall behandlingsplasser. Det er ingen god ide i disse tider, sier Øvrum, og viser til Høies rusbehandlingssatsing.

Ber om 69 millioner
– Vi kan, med tilførsel av 69 millioner kroner, som vi ber om, behandle det samme som det offentlige behandler for 130 millioner kroner mer i året, sier Øvrum.

BORGESTADKLINIKKEN

Borgestadklinikken Blå Kors er en spesialisthelsevirksomhet for rus- og avhengighetsproblematikk med avdelinger i Skien, Drammen og Vennesla. Klinikken er landets største private ideelle behandlingsvirksomhet for mennesker med rus-og avhengighetsrelaterte problemer og deres familier.

– Hvem vil være kjøperen nå som dere har sagt opp avtalen?
– Den eneste kjøperen er Helse Sør-Øst, det er det ingen tvil om. Men vi kan ikke drive med underskudd år etter år. Vi har forsøkt å løse dette ved å gå alle veier, både politisk og administrativt i Helse Sør Øst. Vi når ikke fram. Vi tror kanskje at foretaket ønsker hele rusfeltet i sitt område på anbud – det er mange aktører og vi blir en brekkstang for å få sagt opp de andre avtalene, sier hun.

 Danskene vil samarbeide
Avtalen med Helse Sør Øst ble inngått i 2011, og den er i utgangspunktet uten sluttid.

– Vi har to års oppsigelse og vi skal jobbe som normalt, personal og pasienter trenger ikke å frykte noen konsekvenser av dette, presiserer hun.

– Vi ruster oss for anbud. Vi er godt kjent med hvilke priser de andre institusjonene har og det er utenkelig at vi ikke skulle få tilslag, sier hun.

– Etter 2011 er det kommet mange nye retningslinjer og veiledere. Dette rammer oss spesielt fordi vi har så mange behandlingsforløp. Skulle vi fortsatt med dette hadde vi spist opp egenkapitalen vår.

– I tillegg er det et paradoks at vi nylig fikk en henvendelse fra Sundhetsstyrelsen i Danmark, som ønsker at vi skal prosjektere og hjelpe dem med å starte opp en eller to klinikker for gravide med rusproblematikk som ønsker frivillig innleggelse på tvang, sier Øvrum.
Helse Sør Øst: – Tar dette til etteretning
Helse Sør Øst sier til Dagens Medisin at de ikke har noe mer å si i saken, utover det de tidligere har uttalt til NRK. Her uttaler direktør for medisin- og helsefag i Helse Sør-Øst RHF, Alice B. Andersgaard, at de tar Borgestadklinikkens beslutning til etterretning.

– Dagens avtale løper ut 2017. Helse Sør-Øst RHF vil nå vurdere hvordan vi skal videreutvikle det samlede behandlingstilbudet innen dette fagområdet i de aktuelle sykehusområdene, sier hun ifølge NRK.

Powered by Labrador CMS