Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
RISIKO: Ifølge NRK er fagmiljøet særlig opptatt av fosterreduksjon ved tvillingsvangerskap og viser til stor risiko for det gjenværende fosteret. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Tillater å abortere et friskt tvillingfoster

I strid med fagmiljøenes anbefaling, har Justisdepartementet konkludert med at det er lov å fjerne ett friskt tvillingfoster.

Publisert: 2016-02-18 — 08.43

Det skriver NRK, som i flere artikler har omtalt en ulik praksis i landet når det gjelder fosterreduksjon.

En fosterreduksjon innebærer å fjerne ett eller flere fostre i et flerlingesvangerskap og la gjenværende foster/fostre utvikles videre.

Ventet på svar i over fire år
Ifølge NRK henvendte Rikshospitalet seg i 2009 til Helsedirektoratet for å få avklart det juridiske rundt fosterreduksjon.

Svaret uteble, og det utviklet seg ulik praksis hvor noen sykehus ifølge NRK mener det er greit å fjerne et foster før uke 12, ut fra loven om selvbestemt abort, mens andre sykehus mener det må ligge medisinske grunner til grunn.

Nå har Helse- og omsorgsdepartementet konkludert med at det er lov å fjerne et frisk tvillingfoster.

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen i HOD sier til NRK at lovavdelingen i Justisdepartementet har vurdert at abortloven åpner for fosterreduksjon av friske fostre før uke 12, og på grunnlag av kvinnens helse eller livssituasjon etter uke 12.

Fagmiljøet bekymret
Overlege Birgitte Heiberg Kahrs ved Nasjonalt senter for fostermedisin på St. Olavs hospital uttaler til NRK at HODs konklusjon strider med fagmiljøenes anbefalinger.

Fagmiljøet er særlig opptatt av fosterreduksjon ved tvillingsvangerskap og viser til stor risiko for det gjenværende fosteret.

Deres anbefaling er å tillate fosterreduksjon hos tvillinger bare når fosteret har utviklingsavvik og at dette skal gjøres mellom uke 12 og 14 for å redusere risikoen for at det andre fosteret dør.

Ikke diskutert i Stortinget
NRK viser til at ikke var medisinsk mulig å fjerne tvillingfostre da abortloven ble vedtatt i 1975, og at Stortinget derfor aldri har tatt stilling til spørsmålet om fosterreduksjon.

Fra 2002-2014 ble det foretatt 39 fosterreduksjoner i Norge, og sykt foster var årsaken ved de fleste tilfellene, ifølge tall NRK har innhentet fra HOD og Helsedirektoratet.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!