SKEPTISKE LEGER: – Vi er skeptiske til at det åpnes for fosterreduksjon ved friske tvillingpar, sier seksjonsoverlege Torbjørn Eggebø, ved Nasjonalt senter for fostermedisin, St. Olavs Hospital. Foto: Morten Dreier Foto:

Frykter konsekvensene av fosterreduksjon

– Ved fosterreduksjon av tvillinger vil det ved 15-20 prosent av tilfellene føre til at en mister begge fostrene, sier seksjonsoverlege Torbjørn Eggebø ved Nasjonalt senter for fostermedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I dag melder NRK at det tillates fosterreduksjon av ett eller flere friske fostre i et flerlingesvangerskap før 12. svangerskapsuke.
Dette er blitt klart etter at lovavdelingen i Justisdepartementet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har tolket abortloven i forhold til fosterreduksjon ved flerlingesvangerskap.

I flere saker tidligere har NRK omtalt en usikkerhet i fagmiljøet om lovverket rundt fosterreduksjon ved flerlingesvangerskap.

Les også: Tillater å abortere et frisk tvillingfoster

Vil vente på retningslinjer
Seksjonsoverlege Torbjørn Eggebø, ved Nasjonalt senter for fostermedisin, St. Olavs Hospital, sier problemstillingen om fosterreduksjon er vanskelig.

– Vi er skeptiske til at dette åpnes for ved friske tvillingpar, sier Torbjørn Eggebø til Dagens Medisin.
Høy risiko
– Hva gjør fagmiljøet nå?
– Vi vil vente til det kommer klare retningslinjer fra myndighetene. Hvis dette skal være aktuelt, er det forbundet med en betydelig risiko. Dette har stor betydning for oss i fagmiljøet, og ut fra et medisinskfaglig ståsted er det ingen medisinsk gevinst i å abortere en tvilling. Ved fosterreduksjon av tvillinger vil det ved 15-20 prosent av tilfellene føre til at en mister begge fostrene, sier Eggebø.
Etterlyste avklaring
Allerede i 2009 ba Rikshospitalet Helsedirektoratet om en avklaring. Onsdag sendte HOD ut informasjon til alle administrerende direktører i de regionale helseforetakene om konklusjonen av abortlov-tolkningen.
Konklusjonen er kjent for Terje Rootwelt, tidligere klinikksjef ved Kvinneklinikken på OUS Rikshospitalet, nå viseadministrerende direktør ved OUS.
– Nå har vi sagt hva vi prinsipielt mener og så må vi snakke om hvordan vi skal håndtere dette, sier Rootwelt til Dagens Medisin.
Teknisk vanskelig
Torbjørn Eggebø påpeker at før 12. svangerskapsuke er fosterreduksjon teknisk vanskelig å utføre.
– Det er et vanskelig inngrep, og er forbundet med enda større risiko enn om det gjøres senere.
Ved en del tvillingsvangerskap og trillingsvangerskap har fostrene felles morkake.
– Da er det ikke mulig å foreta fosterreduksjon, opplyser Eggebø.
Han forteller at St. Olavs Hospital har utført fosterreduksjon på svangerskap med mer enn to fostre ut fra medisinsk indikasjon, men at det ikke er gjort fosterreduksjon på friske tvillingsvangerskap.
Trilling og firlingesvangerskap er forbundet med økt komplikasjonsrisiko for mor og økt risiko for svært prematur fødsel.

Legene som avgjør
Foreldrene har ingen påvirkning på hvilket foster som skal fjernes. Forutsetningen for fosterreduksjon av friskt foster er at utvelgelsen skjer tilfeldig.
Prosedyren utføres ved at det injiseres kalium inn i hjertet til det fosteret som skal aborteres. Eggebø forteller at i praksis velger legen det fosteret som ligger enklest til for injisering i hjertet.
– Hva er det aller vanskeligste for dere leger ved fosterreduksjon?
– Vi har strengt tatt ikke fått spørsmål om å redusere friske tvillingsvangerskap.
Etter 12. uke
Lovavdelingen i Justisdepartementet konkluderer med at «abortloven åpner for fosterreduksjon ved flerlingesvangerskap innenfor de rammer som loven ellers oppstiller.»

Det betyr blant annet at ved begjæring om abort etter 12. svangerskapsuke, er grunnlaget for vurderingen mors helse og livssituasjon.
– Er det grunn til å tro at lov om svangerskapsavbrudd blir tolket mer liberalt ved fosterreduksjon?
– Dette er det vanskelig å svare på. Dette blir alltid individuelle vurderinger, svarer Eggebø.

Powered by Labrador CMS