Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Om den fæle legemiddelindustrien

Det er oppsiktsvekkende at en student ved forskerlinjen ved et medisinsk fakultet ikke kjenner til hvordan klinisk forskning reguleres.

Publisert: 2015-12-07 — 12.45 (Oppdatert: 2015-12-07 — 12.49)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI)

MORTEN SVENDSEN NÆSS er medisin- og forskerlinjestudent ved Universitetet i Tromsø (UiT). Under tittelen «Trygge og effektive legemidler?» har han skrevet et oppsiktsvekkende innlegg i Dagens Medisin (20/2015). Innlegget er spekket med påstander vi gjerne skulle ha visst hvor han har fra. De fleste av dem har i alle fall ikke hold i virkeligheten anno 2015.

Næss skriver selv at han har vært til stede på Frampeik, medisinstudentenes nasjonale forskningskonferanse. Der var også LMI til stede. Det er ingen tvil om at mange av tankene til Næss kommer fra foredraget til professor Peter Gøtzche, og det kan være greit å minne om at Gøtzche er en mann med svært kontroversielle meninger. Alle påstandene til Næss og Gøtzche har vi ikke plass til å svare på her, så vi har valgt ut noen.

KRITERIENE. Næss stiller spørsmålet om alle legemidler i Norge er trygge og effektive. Der kan vi opplyse om at Statens legemiddelverk er ansvarlige for sikkerhets- og effektvurderingen som gjøres før et legemiddel kan få markedsføringstillatelse. Legemiddelmyndighetene godkjenner også alle pakningsvedlegg.

Næss mener det er bukken som passer havresekken når samme produsent alene tester og evaluerer sitt eget legemiddel. Sannheten er at bukken ikke passer havresekken alene. Dette gjøres tvert imot i samarbeid med legemiddelmyndighetene, som før studiene starter, godkjenner studieprotokollene sammen med forskningsetiske komiteer. Studiene gjennomføres med et faglig «advisory board» fra akademia og myndighetene sjekker også i etterkant at dataene er objektive og at kvalitetsstandarder er fulgt.

Evalueringen av studien gjøres av de europeiske legemiddelmyndighetene (EMA), som innkaller ekspertråd fra fagpersoner innen akademia dersom det trengs. Også ved publisering i medisinskvitenskapelige tidsskrifter er det svært strenge kriterier for å få artikler på trykk, med omfattende fagvurdering.

OPPSIKTSVEKKENDE. Flere bukker enn dette kan neppe en havresekk ønske seg, og det er oppsiktsvekkende at en student ved forskerlinjen ved et medisinsk fakultet ikke kjenner til hvordan klinisk forskning reguleres.

Næss påstår videre at det er ironisk at et legemiddel kan godkjennes i Norge, kun på grunnlag av studier han åpenbart mener er tusket med. Dette faller på sin egen urimelighet, og den som er i tvil bør lese avsnittet over én gang til.

Næss mener det bør lovfestes et forbud mot at leger i Norge kan motta penger fra legemiddelindustrien uten at dette registreres og offentliggjøres. Vi i Legemiddelindustrien har ingen motforestillinger til åpenhet rundt honorering, og har i de siste 15–20 årene jobbet aktivt for at forholdet mellom leger og legemiddelindustri skal være åpent og redelig, og ikke foregå på en måte som svekker tilliten til noen av partene.

REGELVERKET. Rådet for legemiddelinformasjon ble opprettet av Legemiddelindustrien (LMI) og Legeforeningen i 2000 med nettopp dette som formål. Rådet skal påse at all legemiddelinformasjon til helsepersonell og allmennhet følger offentlige regler og strenge bransjeinterne retningslinjer, og har utarbeidet et svært strengt regelverk alle som er interessert i kan lese seg opp på hos Rådet for legemiddelinformasjon (1).

Historien har uten tvil sine mørke kapitler, men vi er i 2015 nå, og der bør også Næss befinne seg. Vi ønsker ham og medstudentene lykke til med resten av studiet, og kommer gjerne på besøk dersom dere vil lære mer om hvordan legemiddelindustrien anno 2015 jobber og tenker.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Referanse:
1) Rådet for legemiddelinformasjon: http://www.lmi.no/raadet/raadet-for-legemiddelinformasjon

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 21/2015

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Tone Brown Olesrud 28.03.2017 19.58.49

  Marita bekkemellem vær så snill og vær litt ydmyk selv om du har en sån stilling.. Fikk 13 psykofarma og holdt på og dø av bivirkninger... Silje Benedikte stiftelse ( Silje ) døde av 16000 psykofarma.. Og veldig mange andre.. Vi vet at di gir psykose, og selvmordstanker.. Vi har blitt feilbehanlet med psykofarma, og kjære deg, du har sikkert barn, di mista Silje, mine barn holdt på og miste mamman sin... Dødsårsak ukjent var en sterk film, hvor legemiddelindustrien har tatt livet av såååå mange, og tjener billianrder på medisiner som er kjemisk fremstilt.. Dette har vi som er så mange følt på kroppen, som har berørt så mange familier .. Peter psykiater og Dag cocheron og Pål gjerden må man lytte til,, Di sier at dette tar liv , og ikke redder liv.... Jeg er gla jeg lever i dag❤️

 • Robin Celius 09.12.2015 19.31.39

  Rituximab er jo et bevis på det... noe MS pasienter kunne fått for lenge siden. Overlegers forbindelser til legemiddelselskaper lar sånne ting skje. Hvordan kunne det ellers skjedd?

 • Robin Celius 09.12.2015 19.29.05

  Mange flott ferieopphold får du også...

 • Robin Celius 09.12.2015 19.20.38

  Har bodd i en legefamilie. Vet hvor mye penger man kan tjene på å holde foredrag som lege. Endra det seg i år? 2015? Bra da! Har ikke snappa om det jeg...

 • Robin Celius 09.12.2015 17.55.09

  Ler så jeg griner... dette er jo sannheten. Morsomt å mene noe annet. Fakta endrer seg neppe på 1 dag.

 • Silje-Renée 09.12.2015 16.28.12

  Var selv på dette foredraget og den ganske så opphetede debatten etterpå, der Steinar Madsen fra Legemiddelverket kalte Peter Gøtzche for "uvitenskapelig". Gøtzche holdt hodet kaldt, og ba Madsen gå over referansene han har brukt til boken sin. Publikum viste tydelig at de ikke likte Madsens utspill, og han ble nærmest buet på. Gøtzche fikk applaus. Kjære "Legemiddelindustri" : Når skal dere slutte å gå til personangrep på meningsmotstandere? Hva er problemet med et uavhengig kontrollorgan for legemidler hvis dere ønsker folkets ve og vel? Dere opprettholder et korrupt system hvis dere ikke kan spille med FULLSTENDIG åpne kort!

 • Forvirret dum student 08.12.2015 22.13.57

  Sliter med å se hvilke av påstandene til Næss som er godt besvart / tilbakevist, uansett hvor mange ganger jeg leser alle avsnittene over.

 • Kristian 08.12.2015 00.13.10

  Ja disse rebellske fagpersonene og deres oppsiktsvekkende meninger. Flott at vi har deg Karita til å holde dem i ørene.

 • Fredrik 07.12.2015 22.46.26

  "Ingen interessekonflikter" De røde varsellampene lyser ildrødt... Næss har god ryggdekning for sin argumentasjon, her leser jeg noen tynne argumenter som er gamle ekko fra LMI og replikkforfatter. Denne replikken fremstår med en retorikk ment for å latterliggjøre Næss, noe som neppe vil virke overbevisende for den gjennomsnitlige leser, ei heller styrke LMIs sak, snarere tvert i mot.

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!